01.02.2013: Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΓΙΔΑ > ENEΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙA & ΝΑBUCCO

του Σάββα Πέτρου*

Τον τελευταίο καιρό οι Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν ότι η οικονομική κρίση των Ελληνοκυπρίων θα φέρει πιο κοντά τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Προσδοκούν ότι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές θα αναδειχθεί νικητής ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έχει στο πρόγραμμα του τη λύση ΔΔΟ. Βοούν τα δημοσιεύματα στις τούρκικες εφημερίδες ότι ο Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντηση που είχε με τον Αλεξάντερ Ντάουερ, στις 16 Σεπτεμβρίου 2012, έχει δεσμευθεί ότι η εξόρυξη των κοιτασμάτων του ορυκτού μας πλούτου δεν θα γίνει προ της τελικής λύσης του Κυπριακού. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι οικονομική κρίση και λύση πάνε πακέτο.

01.02.2013: ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ > ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΕΞΩ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ!

του Γιώργου Δελαστίκ*

Οργιάζουν οι υπονομευτικές κινήσεις στο παρασκήνιο, προκειμένου να αποτραπεί πάση θυσία η πώληση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και της θυγατρικής της, του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος του Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), στους εντυπωσιακά πλειοδοτούντες ενδιαφερόμενους Ρώσους επενδυτές. Βυσσοδομούν στο παρασκήνιο και ενίοτε στο προσκήνιο οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί, η κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη και Έλληνες επιχειρηματίες, σε ένα σύνθετο γεωπολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό παιχνίδι.

03.09.2012: ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΚΥΠΡΟΣ & ΙΣΡΑΗΛ

Προχωρά η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ για το φυσικό αέριο, ανοίγει ίσως ο δρόμος και για ενεργέστερη εμπλοκή της Ελλάδος. Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι προχωρεί η συνεργασία, σε τριμερή πλέον βάση. Βεβαίως, οι εξελίξεις θα καθοριστούν και από το πόση βούληση θα δείξει η Αθήνα και η εκεί κυβερνητική τριμερής. Σε αυτή τη βάση, το Ισραήλ επιθυμεί την δρομολόγηση συνεργασίας, μέσα από κοινές ομάδες εργασίας, σε πρώτη φάση για τα ζητήματα των κοινών υποδομών.

02.11.2012: ENAΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ''ΦΙΛΟΣ'' ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Σε ''πλασιέ'' ενεργειακών λύσεων που, εντελώς τυχαία, εξυπηρετούν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών - και μάλιστα χωρίς επαρκή τεχνικοοικονομική τεκμηρίωση - εμφανίστηκε  με δηλώσεις  του ο γνωστότατος στην Ελλάδα Αμερικανός πρώην βοηθός υπουργός εξωτερικών  Matthew Bryza,  που ασχολείται επαγγελματικά με ενεργειακά θέματα στην περιοχή. Ο Bryza, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το περιοδικό ''Turkish Policy Quarterly'' στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτήρισε οικονομικά ασύμφορη τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης.

04.02.2013: ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ

Στο πολύ σημαντικό κατά την άποψή μας ζήτημα της εξαγοράς της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, παίζεται σκληρό παιχνίδι, αφού η αποχώρηση – βόμβα μιας εκ των διεκδικητών, του ομίλου Sintez μέσω της θυγατρικής Negusneft, ανατρέπει τα δεδομένα. Σε σχετική ανάρτησή του το ''Antinews'' επισημαίνει πως ο ρωσικός όμιλος είναι από τους μεγαλύτερους στη χώρα και ήθελε να αποκτήσει στρατηγικό ρόλο στην περιοχή και να αποτελέσει το ηγέτη στη διάθεση φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη. Η είδηση για αποχώρηση του βασικού διεκδικητή προκαλεί αναστάτωση στην κυβέρνηση κι ένα ακόμη μεγάλο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο και το ΤΑΙΠΕΔ. Λίγο προτού δημοσιευτούν τα τεύχη δημοπράτησης, υπήρχε γκρίνια για καθυστερήσεις, ωστόσο όπως φαίνεται κάποιοι στην κυβέρνηση γνώριζαν για την αρνητική εξέλιξη.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ενέργεια