03.10.2016: ΡΑΓΔΑΙΑ Η ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

του Ιωάννη Κωνσταντόπουλου*

Το γεωπολιτικό δυναμικό  της πατρίδας μας, άρχισε να συρρικνώνεται δραματικά μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού ή ανατολικού μπλοκ το 1991. Αν και είχε προηγηθεί η εισβολή και κατοχή της Κύπρου το 1974, ήταν η απώλεια του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, με σενάρια ολοκληρωτικής κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος να είναι σήμερα στην ημερήσια διάταξη. Ο ρόλος της Ελλάδας ως στρατηγικός σύμμαχος και εταίρος της Δύσης στα Βαλκάνια υποβαθμίστηκε σταδιακά, με την αλλαγή της τοπικής πολιτικής γεωγραφίας που ξεκίνησε το ’91 και ολοκληρώθηκε με τους πόλεμους του 1993 και του 1999 στα Βαλκάνια, και αφότου η Δύση έχασε το ενδιαφέρον της για την περιοχή.

03.09.2016: ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ - ΣΟΚ & ΔΕΟΣ

του Δαμιανού Βασιλειάδη*

Ο ανηλεής ανταγωνισμός για την κατάκτηση και τον έλεγχο των παγκόσμιων φυσικών και κυρίως ενεργειακών πόρων, ως παγκόσμιο στρατηγικό όπλο, έχει ως υπόστρωμα μια κοινωνιολογική θεωρία, η οποία καθορίζει τη στρατηγική της νεοταξικής παγκοσμιοποίησης στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού. Προϋποθέτει αναγκαστικά μια κοσμοθεωρία, η οποία διαμορφώνει αυτή τη στρατηγική «μέθοδο» του «Σοκ» και «Δέος» και την οποία εφαρμόζουν σχεδιασμένα στην πράξη, την εποχή που διανύουμε, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους και όχι μόνο. Δεν γίνεται τίποτε ευκαιριακά και στην τύχη...

11.08.2016: ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ;

 

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη, τις θερμές χειραψίες και τις υποσχέσεις αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν πόσο ειλικρινής είναι η προσέγγιση των δύο χωρών. Μια απάντηση δίνει το Stratfor, στην ανάλυση που ακολουθεί, επισημαίνοντας πώς δεν θα διαρκέσει για πολύ αυτή η "φιλία" και σύντομα Ρωσία και Τουρκία θα βρεθούν σε πορεία σύγκρουσης γιατί απλά έχουν αντίθετα στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το οικονομικό κομμάτι, στο οποίο Πούτιν και Ερντογάν επικεντρώθηκαν στην Αγία Πετρούπολη ήταν το εύκολο, καθ΄ ότι η Άγκυρα έχει ανάγκη το ρωσικό φυσικό αέριο και η Μόσχα ψάχνει εναλλακτικούς διόδους να προωθήσει το φυσικό της αέριο στην Ευρώπη.    

26.08.2016: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΡΩΣΙΑ & ΠΟΥΤΙΝ

Η Ρωσία αναλαμβάνει τον ηγετικό ρόλο των Ορθοδόξων και θα σχηματίσει Ορθόδοξο Τόξο, με κύριο σύμμαχο της την Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η CIA, ότι δηλαδή ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζει σχέδιο διαίρεσης της Ευρώπης. Είναι γνωστό εξάλλου πως για τη Ρωσία η Ορθοδοξία αναμένεται να αποτελέσει και ήδη αποτελεί ένα από τα κύρια πολιτικά όπλα του Β. Πούτιν την επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται άρθρο της σερβικής εφημερίδας «Informer», καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μια νέα συμμαχία έρχεται με τη Σερβία, την Ελλάδα, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Στη νέα συμμαχία θα συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία, και αυτό το «Ορθόδοξο-τουρκικό Σύμφωνο θα είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

10.08.2016: ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΕ ΗΠΑ & ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*

Το Grexit φοβόντουσαν, Brexit τους προέκυψε. Την Ελλάδα φοβόντουσαν μην στραφεί πιεζόμενη από τους εταίρους της προς τη Μόσχα, για Turexit (από το ΝΑΤΟ) μιλάνε ήδη δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου! Ο ηγέτης ενός από τα σημαντικότερα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας κατηγορεί σχεδόν ανοιχτά την Ουάσιγκτoν ότι οργάνωσε πραξικόπημα και, πιθανώς, τη δολοφονία του, κατηγορίες απέναντι στις οποίες δεν υπάρχει ουσιαστική απάντηση από πλευράς Δύσης, που μοιάζει να τελεί σε κατάσταση μεγάλης αμηχανίας και σύγχυσης. Και ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει δει κανέναν δυτικό ηγέτη, ούτε και έχει κλειστεί τέτοια συνάντηση, ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Αγία Πετρούπολη, όπου θα συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μια συνάντηση που και μόνο το συμβολικό βάρος της καθιστά περιττό το σχόλιό μας.

06.10.2016: O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ''ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ'' ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΤΟ ΕΛΚΕΔΑ
06.10.2016: Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΑΝΕΛ Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΛΚΕΔΑ
You are here: Home