09.08.2015: ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ > ΕΚΛΕΚΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

του Ηλία Ηλιόπουλου*

Η Καγκελλάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Angela Merkel δήλωσε προ μηνών ότι «έχει τους Μουσουλμάνους υπό την προστασίαν της»! Δεν είναι η πρώτη φορά που η γερμανική ηγεσία προβαίνει σε μία τέτοια δήλωση. Μία ιστορική αναδρομή δύναται να αποβεί πολλαπλώς διδακτική και αποκαλυπτική. Μια φορά και έναν καιρό, το σωτήριον έτος 1898, ο Αυτοκράτωρ (Kaiser) του Δευτέρου Γερμανικού Ράϊχ, Γουλιέλμος Β΄, μετά της συζύγου του, πραγματοποίησε ένα μεγάλο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, στην Ιερουσαλήμ και στην Δαμασκό, ιστορικές μητροπόλεις της (ακόμη τότε εξωτικής για τους Ευρωπαίους) Ανατολής, οι οποίες αποτελούσαν τον καιρό εκείνο κτήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

07.08.2015: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΑΞΟΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΚΑΙΡΟΥ ΜΕΣΩ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Τη διοργάνωση νέας τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου για την ΑΟΖ συμφώνησαν  κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που είχαν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. στο πλαίσιο της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αίγυπτο για τα εγκαίνια της νέα διώρυγας του Σουέζ. Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία όπως αναφέρεται πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, βρέθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, ενώ συμφωνήθηκε η διοργάνωση νέας τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για τον καθορισμό των μεταξύ των τριών χωρών ζωνών αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης. 

19.06.2015: KATAIΓΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ;

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις σε ότι αφορά την Ελλάδα, εξελίξεις που έχουν ως επίκεντρο το  διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, με την παρουσία εκεί του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πέντε υπουργών του. Tρέχουν να προλάβουν οι δανειστές τις επερχόμενες "πιστολιές" κατά ΕΚΤ και ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση και εγκαταλείπουν την σκληρή γραμμή καταθέτοντας πρόταση που θα περιλαμβάνει παράσταση μέχρι το τέλος του χρόνου του τρέχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με την πρόταση, τα 10,9 δισ. του EFSF που προορίζονται να την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν οι δόσεις του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

23.06.2015: Η ΔΥΣΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

του Παναγιώτη Αποστόλου*

Στις 15 Ιουνίου 2015 συνεδρίασε στη Βουλή η Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος, στην οποία προεδρεύει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αποσβολωμένος παρακολούθησα την πολύωρη αγόρευση του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδος στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο οποίος εξαπέλυσε κεραυνούς κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ωστόσο, κρατώ την σπουδαιότερη αναφορά εξ όσων είπε και η οποία ήταν άγνωστη στο Πανελλήνιο. Αποκάλυψε λοιπόν, πως ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κρυφά ραντεβού σε ξενοδοχεία με τον τότε Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ Στρως Καν – εποχή υπαγωγής της χώρας μας στα Μνημόνια – προκειμένου να παρακάμψει το καταστατικό του ΔΝΤ, το οποίο για να εμπλακεί στην χρηματοδότηση της Ελλάδος απαιτούσε την άμεση αναδιάρθρωση του χρέους μας.

13.06.2015: ΨΥΧΡΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑΣ

του Νίκου Χειλαδάκη*

Την έντονη οργή της Μόσχας προκάλεσε, όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος, η επιδεικτική απουσία κάποιου κυβερνητικού εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης στην δεξίωση της ρωσικής πρεσβεία στην Άγκυρα επί τη ευκαιρία της εθνικής γιορτής της Ρωσίας στις 11 Ιουνίου. Όπως αναφέρεται, στην δεξίωση που έδωσε στην ρωσική πρεσβεία της Άγκυρας ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία Andrey Karlov, για πρώτη φορά δεν παρέστη κανένα μέλος της τουρκικής κυβέρνησης, γεγονός που εξόργισε την διπλωματική αντιπροσωπία της Ρωσίας στην τουρκική πρωτεύουσα.

26.08.2015: Ο ΘΟΔ. ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ ΣΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ: ΕΥΡΩ vs ΔΡΑΧΜΗ
25.08.2015: O WOLFGANG SCHAUBLE ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ GREXIT
You are here: Home