ΕΛΚΕΔΑ

 • Full Screen
 • Wide Screen
 • Narrow Screen
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

27.09.2014: ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, πιθανόν στο Κάιρο, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών στη συνάντηση που είχαν στο ελληνικό Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Μετά τις κοινές δηλώσεις, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «είχαμε σήμερα διαδοχικά μια διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου και στη συνέχεια μια τριμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο και τον Κύπριο ομόλογό μου. Αυτό είναι ένα σχήμα που λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, γιατί η Αίγυπτος παίζει ένα κρίσιμο ρόλο για όλα τα θέματα του Αραβικού κόσμου και έχει πάρει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες». Έχει συμβάλει, είπε, στην εκεχειρία στη Γάζα και στο να ανοίξουν νέοι δίαυλοι και προοπτικές στη Λιβύη και όπως φάνηκε και από την πρόσφατη διάσκεψη που είχαμε στη Μαδρίτη, η Ελλάδα και η Κύπρος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν εξαρχής την Αίγυπτο και είναι στην περιοχή χώρες ευρωπαϊκές, χώρες σταθερές και σημεία αναφοράς.

30.09.2014: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

του Λεωνίδα Αποσκίτη*

Ένα φάντασμα πλανιέται πάλι πάνω από την Ευρώπη, αλλά και όλο τον κόσμο: Ο μυστικός στρατός που δεν θέλει τον Μεγάλο Αδελφό και την παγκόσμια αυτοκρατορία του! Ο νεοϊμπεριαλισμός των Ηνωμένων Πολιτειών προσπάθησε να επαναφέρει, στα πλαίσια της Νέας Τάξης, την ρωμαϊκή αυτοκρατορική συμπεριφορά κατά γράμμα. Το υπ’ αριθμόν ένα μάθημα των Ρωμαίων ήταν ότι δεν φθάνει να είναι μια χώρα μεγάλη δύναμη, αλλά πρέπει ολόκληρος ο κόσμος να το γνωρίζει αυτό και να την φοβάται. Όπως οι Ρωμαίοι ανέπτυξαν τις τεχνικές προπαγάνδας της εποχής τους για να αποδείξουν την ισχύ τους, έτσι η 24ωρη κάλυψη των αμερικανικών επιχειρήσεων και της «ενσωματωμένης» πλύσης εγκεφάλου στα διεθνή ΜΜΕ προωθεί τον ίδιο σκοπό. Όμως, η πεποίθηση ότι οι ελεύθερες ανταλλαγές, τα ανοιχτά σύνορα, η μετατροπή των ανθρώπων σε σύγχρονους νομάδες, η παγκοσμιοποίηση και η διάδοση του δυτικού πολιτισμού είναι κάτι καλό για ολόκληρο τον κόσμο, αμφισβητείται πλέον ευρέως και δυναμικά.

17.09.2014: H XAΩΔΗΣ ΝΕΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (2)

 του Ιωάννη Κωνσταντόπουλου*

 

Σαν συνέχεια του προηγούμενου άρθρου, που αποτελούσε μια σύνοψη της κατάστασης σε Συρία και Ιράκ, παραθέτουμε μια γεωπολιτική ανάλυση, που επεξηγεί γιατί έλαβαν χώρα τα γεγονότα σε Μέση Ανατολή. Τρεις παράμετροι φαίνεται να έχουν διαμορφώσει τις εξελίξεις που οδήγησαν στον Συριακό εμφύλιο πόλεμο που καταστρέφει την χώρα και αλλάζει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής: Πρώτον, οι σχετικά πρόσφατες έρευνες δυο Νορβηγικών εταιριών απέδειξαν ότι ο θαλάσσιος/off-shore χώρος της Συρίας (αλλά και χερσαίος χώρος/on-shore) είναι ίσως η πλουσιότερη περιοχή σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο της ευρύτερης Αν. Μεσογείου. Οι δυο αυτές εταιρίες εξαγοράστηκαν από την εταιρία γεωφυσικών ερευνών CGGVeritas, και οι πληροφορίες που η Γαλλο-αμερικανική εταιρεία πλέον διαθέτει, εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τα αίτια της σύγκρουσης στη Συρία. Δεύτερον, συμφέρει κάποιες Μεγάλες Δυνάμεις να αφήσουν τη Συρία να συνεχίσει να καταστρέφεται από τον εμφύλιο, ώστε να παραμένουν οι τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα.

16.09.2014: ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΡΙΣΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

του Παναγιώτη Αποστόλου*

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, παράλληλα με τις εξελίξεις στη Συρία, όπου η Ρωσία έβαλε προς το παρόν φρένο στα διαλυτικά πολιτικά σχέδια των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, αποτρέποντας την στρατιωτική επέμβασή τους και για κάθε ενδεχόμενο ξεκάθαρα ενισχύει οικονομικά τον Άσαντ, αλλά και με βαρύ οπλισμό, καθιστά τη Ρωσία κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη. Αυτή η κυριαρχία διαπιστώνεται και από τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε ο Πούτιν στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος – και οι οποίες γονάτισαν την Γηραιά Ήπειρο, ως αντίμετρα των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στην Ρωσία και με τις οποίες γέλασε όλη η παγκόσμια κοινότητα. Και αυτό γιατί οι πάντες γνωρίζουν πως η Ρωσία είναι η πλέον αυτάρκης χώρα στον Πλανήτη. Οσονούπω, ο Βλαδιμίρ Πούτιν δεν θα έχει καμιά μα καμιά δυσκολία να αποδεχθεί μια νέα εποχή “Ψυχρού Πολέμου” με τη Δύση.

11.09.2014: H XAΩΔΗΣ ΝΕΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

του Ιωάννη Κωνσταντόπουλου*

Αξίζει κατ' αρχήν να γίνει μια αναφορά στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Συρία και γενικότερα στην Μέση Ανατολή. Ο Συριακός εμφύλιος πόλεμος (γνωστός αρχικά ως ''Συριακή εξέγερση''), είναι η συνεχιζόμενη ένοπλη σύγκρουση που διεξάγεται στη Συρία, μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων της χώρας και ανταρτών (κυρίως Ισλαμιστών), με διάφορες περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις να υποστηρίζουν την κάθε πλευρά. Οι ταραχές ξεκίνησαν στις αρχές της άνοιξης του 2011, με πανεθνικές διαδηλώσεις εναντίον του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασάντ (Bashar al-Assad, 1965- ), ο οποίος επικεφαλής της μειοψηφικής Σιιτικής σέκτας των Αλαουιτών, κυβερνά σε βάρος της Σουνιτικής πλειοψηφίας. Αυτές οι διαδηλώσεις ήταν το αποτέλεσμα της ''Αραβικής Άνοιξης'', ενός κινήματος εκδημοκρατισμού που σάρωσε τα Μπααθικά καθεστώτα του Αραβικού κόσμου, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα, αφού τελικά ήταν τα Ισλαμικά κόμματα που επωφελήθηκαν (πχ. Αδελφοί Μουσουλμάνοι/Muslim Brotherhood στην Αίγυπτο).

Page 1 of 142

 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  Next 
 •  End 
 • »
> 06.03.2014: ΒΑΣ. ΚΙΚΙΛΙΑΣ - Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜ. ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.
06.03.2014: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΚΕΔΑ ΣΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
06.03.2014: Ο ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ ΑΘΑΝ. ΔΡΟΥΓΟΣ ΣΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
You are here: Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Γεωστρατηγική