30.04.2015: ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος αποφάσισαν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις τους με γρήγορους ρυθμούς για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, όπου αυτό δεν έχει γίνει. Αυτό αναφέρεται στη Διακήρυξη της Λευκωσίας, η οποία υιοθετήθηκε σήμερα από τους ηγέτες των τριών χωρών, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Σε αναφορά τους στο Κυπριακό, οι τρεις ηγέτες απευθύνουν έκκληση για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος που θα επανενώσει το νησί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

29.04.2015: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ - Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ & ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ

του Ιωάννη Κωνσταντόπουλου*

Ο Παναγιώτης Κονδύλης (1943-1998) ήταν Έλληνας φιλόσοφος, συγγραφέας και μεταφραστής. Ίσως ο μεγαλύτερος σύγχρονος Έλληνας φιλόσοφος και στοχαστής (μαζί με τους Κορνήλιο Καστοριάδη και Κώστα Παπαϊωάννου). Γεννήθηκε στην Δρούβα του Νομού Ηλείας, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία. Σπούδασε κλασική φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και φιλοσοφία της Μεσαιωνικής και Σύγχρονης ιστορίας και πολιτικής επιστήμης στα Πανεπιστήμια Φρανκφούρτης και Χαϊλδεμβέργης. Στη Χαϊλδεμβέργη το 1977, αναγορεύτηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας για την διδακτορική διατριβή του με τίτλο "Η Γένεση της διαλεκτικής: Μία ανάλυση της πνευματικής εξέλιξης των Holderlin, Schelling και Hegel έως το 1802".

17.04.2015: ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑ > ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ;

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*

Οι παντρεμένοι είναι καλό να μη φλερτάρουν εξωσυζυγικά, προειδοποίησε ευσχήμως την Αθήνα ο Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι για τα ανοίγματα στη Μόσχα. Αν όμως δεν είναι καλό το εξωσυζυγικό φλερτ, τότε τι να πει κανείς για την άγρια και συνεχή κακοποίηση του ενός συζύγου από τον άλλο; Πόσο λογικό είναι να εμποδίζουμε τον/την κακοποιούμενο/η σύζυγο να αναζητήσει βοήθεια εκτός μιας εστίας που τείνει να μεταβληθεί σε τόπο μαρτυρίου; Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου, που τη μια οι υπερατλαντικοί «σύμμαχοι» ζητάνε να διαλύσει το κράτος (περίπτωση Κύπρου και σχεδίου Ανάν για να μη πάμε πιο πίσω), την άλλη οι «εταίροι» της την καταστρέφουν με οικονομικά μέσα.

19.04.2015: ΠΡΟΣ ΤΡΙΜΕΡΗ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Στο ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. το θεωρούμε μια σημαντική και πολύ θετική εξέλιξη για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα: Μιλάμε για την τριμερή διάσκεψη κορυφής μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που επιτέλους προχωρά. Και θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, όπως σχετικά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Και ελπίζουμε η συνεργασία αυτή, με την ανερχόμενη Αίγυπτο, να λάβει στρατηγικό χαρακτήρα, με βάθος και εύρος. Διότι τα δύο ελληνικά κράτη χρειάζονται νέες συμμαχίες στην κρίσιμη φάση που περνούν.     

16.04.2015: ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ > ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΠΟΛΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ

του Βαγγέλη Αντωνιάδη

Είναι πλέον σαφές πως η εμφύλια σύγκρουση στην Ουκρανία εκφυλίστηκε σε μία μακράς διαρκείας πολεμική αναμέτρηση με πρωτόγονα χαρακτηριστικά, προφανή εμπλοκή τρίτων δυνάμεων και εξωτερικών παραγόντων και τεράστιες απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, που κατάργησε τα όρια μεταξύ ειρήνης και πολέμου, καθιστώντας για ακόμα μία φορά απολύτως σαφές πως οι έννοιες της άμυνας και της ασφάλειας είναι πλήρως ενοποιημένες στη σύγχρονη εποχή. Σταδιακά οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η επιθετική στάση της Ρωσίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιστούν σαφές πως οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να θεωρούνται ως ο απόλυτος εχθρός από την ρωσική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.

26.04.2015: O YΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ
29.04.2015: ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
You are here: Home