27.02.2015: ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Φαίνεται πως είχε κάποια αποτελέσματα η επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο συνάντησής του με φοιτητές στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Μόσχας, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της επίσκεψής του και των συναντήσεων που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τον Οκτώβριο, είπε, η Τουρκία εισέβαλε στην ΑΟΖ της Κύπρου. Την ίδια ώρα οι εταίροι μας επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία όχι επειδή εισέβαλε στην Ουκρανία, αλλά επειδή υποψιάζονται ότι ενθαρρύνει τους αυτονομιστές, αγνοούν όμως την εισβολή της Τουρκίας και την παραβίαση των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Δημοκρατίας της Κύπρου...

12.02.2015: ΑΣ ΠΑΨΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ''ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΗ''

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*

Με το τηλεφώνημά του στον Αλέξη Τσίπρα, την ημέρα που ο Σόιμπλε επεφύλασσε ένα κρύο ντους στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο ηγέτης του Κρεμλίνου υπενθύμισε στον ‘Ελληνα πρωθυπουργό ότι η Ρωσία «είναι εδώ». Αν φυσικά και η Αθήνα την θέλει εδώ, γιατί ενίοτε στην Ελλάδα γοητευόμαστε περισσότερο από την Αμερική παρά από τη Ρωσία και φοβόμαστε την πλήρη ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία, που θα δυσαρεστούσε τους δυτικούς, Αμερικανούς και Ευρωπαίους. Το πιο επείγον, άμεσο ζήτημα σήμερα στις ελληνορωσικές σχέσεις είναι το θέμα των αγωγών αερίου. Ελπίζουμε ότι στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τη στρατηγική σημασία της πρότασης για τον South Stream. O αγωγός αυτός υπήρξε ελληνική πρόταση, όπως και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Η στρατηγική λειτουργία του είναι ότι συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τα Βαλκάνια και επέκεινα με την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τόσο μια Ουκρανία όργανο της νέας αντιρωσικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ, όσο και μια Τουρκία που συνιστά διαχρονική απειλή για την Ελλάδα.

27.01.2015: Η ΜΟΣΧΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μόσχα φέρεται να έχει άρει ως ένα σημείο τις επιφυλάξεις της για τον ΣΥΡΙΖΑ, και εμφανίζεται τώρα έτοιμη να στηρίξει ως ένα βαθμό μία κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς πάντως να δίνει "λευκή επιταγή" στην Κουμουνδούρου, αφού οι Ρώσοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι έχουν "καεί" αρκετές φορές από τις ελληνικές κυβερνήσεις, που για προεκλογικούς λόγους και λόγω των φιλορωσικών αισθημάτων των Ελλήνων πολιτών υπόσχονται βελτίωση των σχέσεων με την Ρωσία και εν συνεχεία υπακούουν στα κελεύσματα Ουάσιγκτον και Βρυξελλών. Αυτό προκύπτει από τις δημόσιες παρεμβάσεις Ρώσων αξιωματούχων υπέρ της Ελλάδας που στραγγαλίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την απειλή του μνημονίου. Οι τοποθετήσεις των Ρώσων είναι εξαιρετικά προσεκτικές και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να εμφανιστούν ως παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Κάτι βέβαια που κάνουν ωμά οι Ευρωπαίοι, απειλώντας και εκβιάζοντας τους Έλληνες πώς αν δεν ψηφίσουν ΝΔ και έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστραφεί η χώρα.

09.02.2015: HOMO GEOPOLITICUS...

του Νίκου Τοπούζη*

Από την πρώτη μέρα κιόλας διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, γινόμαστε μάρτυρες αναλύσεων και επικών μαχών μεταξύ γνωστών μνημονιακών και αντιμνημονιακών οικονομολόγων περί της ορθότητας των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, την Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ρωσία κτλ. Το κείμενό μου θα δυσαρεστήσει ορισμένους οικονομολόγους φίλους μου, ελπίζω όμως στο τέλος να δουν την ορθότητα του επιχειρήματος μου. Όταν η Οικονομική Πολιτική ασκείται για να υπηρετήσει οικονομικούς δείκτες και όχι Υψηλή Στρατηγική μιας χώρας ΠΑΝΤΑ αποτυγχάνει. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στο παρελθόν με πιο κραυγαλέο αυτό της Ολλανδίας την εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων. Οι Ολλανδοί «εταίροι» μας επένδυσαν όλο τους τον πλούτο στην Dutch West Indies, μια εταιρία που εισήγαγε μπαχαρικά από την Ανατολή και πραγματικά θησαύριζαν. Χάριν όμως τον οικονομικών τους δεικτών, δεν επένδυσαν σε εξίσου ισχυρό στόλο και σύντομα έχασαν κάθε προνόμιο στη «γη της Επαγγελίας» από τους Βρετανούς.

21.01.2015: TO ΔΟΓΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

του Βαγγέλη Αντωνιάδη*

Πολλοί αναλυτές τείνουν να θέτουν σε δεύτερη μοίρα γεγονότα όπως η κρίση του Βερολίνου, η κρίση του κόλπου των χοίρων και η κρίση των πυραύλων της Κούβας που οδήγησαν σε μερική ανάφλεξη και παραλίγο να φέρουν σε σύγκρουση της υπερδυνάμεις της εποχής ΗΠΑ και ΕΣΣΔ και που αναμφίβολα θα είχαν απρόβλεπτες συνέπειες για την μοίρα του πλανήτη και την επιβίωση ολόκληρης της ανθρωπότητας ανάγοντας σε κορυφαία στιγμή της ψυχροπολεμικής περιόδου την ταυτόχρονη ουσιαστικά υιοθέτηση του Δόγματος Αμοιβαίας Καταστροφής (Mutual Assure Distraction) από τις δύο υπερδυνάμεις. Στις μέρες μας η ολοένα κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία κατάργησε τα όρια μεταξύ ειρήνης και πολέμου και κατέστησε για μία ακόμα φορά σαφές πως οι έννοιες της άμυνας και της ασφάλειας είναι πλήρως ταυτισμένες στην εποχή του ψυχρού πολέμου.

test
You are here: Home