28.11.2016: ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΟ ΓΙΑ ΑΟΖ;

Προτάσεις για άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου κατέθεσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στον ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα. Ο Ν. Κοτζιάς φαίνεται να αλλάζει προσέγγιση και να δέχεται την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου για άμεση συμφωνία με την Αίγυπτο, χωρίς να έχει προηγηθεί η συμφωνία με την Ιταλία για καθορισμό ΑΟΖ. Προϋπόθεση για τον καθορισμό ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ είναι η αναγνώριση από το Κάϊρο ότι το συγκρότημα των νησιών του Καστελλόριζου (Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη) συνιστούν ΑΟΖ. Αν υπάρξει συμφωνία, ο 30ός Μεσημβρινός μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμος, καθώς πρόκειται για το σημείο που συναντώνται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

23.11.2016: Γ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ & Ι. ΜΠΑΛΤΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Δύο από τους επίλεκτους συνεργάτες του ΕΛΚΕΔΑ, υπογράφουν βαρυσήμαντα άρθρα στην νέα  ''ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ'' που κυκλοφορεί σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο δρ Γιώργος Λεβέντης από τη Λευκωσία και ο στρατηγός ε.α. Ιωάννης Μπαλτζώης από την Αθήνα, αναλύουν αντίστοιχα τα θέματα των  βρετανικών βάσεων της Κύπρου και του διαγραφόμενου τέλους της εποχής της απόλυτης κυριαρχίας των ΗΠΑ σε πλανητικό επίπεδο. Κεντρικό θέμα, παράλληλα με τα παραπάνω, η συνεχής πλέον αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης από τον Ερντογάν, με βασικό εργαλείο την επικείμενη ένταξη στην τουρκική αεροπορία των 100 stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 τα οποία θα μετατρέψουν την Τουρκία, μέχρι το 2020, στον πιο επικίνδυνο παράγοντα για την ασφάλεια στην περιοχή.

 

 

03.10.2016: ΡΑΓΔΑΙΑ Η ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

του Ιωάννη Κωνσταντόπουλου*

Το γεωπολιτικό δυναμικό  της πατρίδας μας, άρχισε να συρρικνώνεται δραματικά μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού ή ανατολικού μπλοκ το 1991. Αν και είχε προηγηθεί η εισβολή και κατοχή της Κύπρου το 1974, ήταν η απώλεια του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, με σενάρια ολοκληρωτικής κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος να είναι σήμερα στην ημερήσια διάταξη. Ο ρόλος της Ελλάδας ως στρατηγικός σύμμαχος και εταίρος της Δύσης στα Βαλκάνια υποβαθμίστηκε σταδιακά, με την αλλαγή της τοπικής πολιτικής γεωγραφίας που ξεκίνησε το ’91 και ολοκληρώθηκε με τους πόλεμους του 1993 και του 1999 στα Βαλκάνια, και αφότου η Δύση έχασε το ενδιαφέρον της για την περιοχή.

31.10.2016: ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

του Ιωάννη Μπαλτζώη*

Το 2000, το National Energy Policy Development Group (NEPDG), υπό την προεδρία του Dick Cheney, είχε εντοπίσει τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αέριου στην Αν. Μεσόγειο και στη συριακή ενδοχώρα. Το επιτελείο του υιοθέτησε τότε το σχέδιο για την αναδιαμόρφωση της «Ευρύτερης Μέσης Ανατολής», ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών δημιούργησε το επόμενο έτος το τμήμα ΜΕΝΑ (Middle East North Africa) για να οργανώσει την «Αραβική Άνοιξη». Ο ανωτέρω σχεδιασμός αποκαλύφθηκε από τον Στρατηγό πρώην ανώτατο Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Wesley Clark. Πού αποσκοπούσε η «Αραβική Άνοιξη»; Συγκεκριμένα, το σχέδιο αποσκοπούσε σε τρεις επιδιώξεις:

03.09.2016: ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ - ΣΟΚ & ΔΕΟΣ

του Δαμιανού Βασιλειάδη*

Ο ανηλεής ανταγωνισμός για την κατάκτηση και τον έλεγχο των παγκόσμιων φυσικών και κυρίως ενεργειακών πόρων, ως παγκόσμιο στρατηγικό όπλο, έχει ως υπόστρωμα μια κοινωνιολογική θεωρία, η οποία καθορίζει τη στρατηγική της νεοταξικής παγκοσμιοποίησης στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού. Προϋποθέτει αναγκαστικά μια κοσμοθεωρία, η οποία διαμορφώνει αυτή τη στρατηγική «μέθοδο» του «Σοκ» και «Δέος» και την οποία εφαρμόζουν σχεδιασμένα στην πράξη, την εποχή που διανύουμε, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους και όχι μόνο. Δεν γίνεται τίποτε ευκαιριακά και στην τύχη...

06.10.2016: O ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ''ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ'' ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΤΟ ΕΛΚΕΔΑ
06.10.2016: Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΑΝΕΛ Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΛΚΕΔΑ
You are here: Home