13.05.2015: Η ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ RIMLAND-HEARTLAND

του Ιωάννη Κωνσταντόπουλου*

Όλοι οι θεωρητικοί της Γεωπολιτικής επιστήμης, συμφωνούν ότι η υπερήπειρος της Ευρασίας είναι το κέντρο του κόσμου μας. Ο έλεγχος της Ευρασίας προσφέρει τον έλεγχο του κόσμου, αφού πέρα από τον κεντρικό της ρόλο στην παγκόσμια γεωγραφία, στην ηπερήπειρο που κατοικούμε, βρίσκονται οι περισσότεροι πόροι (υλικοί και ανθρώπινοι) της υδρογείου. Έτσι δεν πρέπει να εκπλήσσει ο έντονος ανταγωνισμός των Μεγάλων Δυνάμεων από τον 18ο αιώνα μέχρι και σήμερα, με κύριο έπαθλο την αύξηση της ισχύος τους στην Ευρασία. Άλλωστε κατά τον 20ο αιώνα ο πλανήτης μας γνώρισε δυο Παγκόσμιους Πολέμους και έναν Ψυχρό Πόλεμο, απόρροια αυτού του ανταγωνισμού...

13.05.2015: ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟΥΣ BRICS;

Σε μια δήλωση από αυτές που δεν συνηθίζονται, προχώρησε, υπέρ της Ελλάδας και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το Κρεμλίνο, με αφορμή την αποδοχή της πρόσκλησης από τον τελευταίο να συμμετάσχει στην άτυπο σύνοδο των BRICS (στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, μεταξύ 18 και 20 Ιουνίου). Στην επίσκεψη, σύμφωνα με το Defencenet, θα υπογραφεί η συμμετοχή της Ελλάδας στην Παγκόσμια Αναπτυξιακή Τράπεζα Υποδομών και Ανασυγκρότησης και η είσοδός της στο "κλειστό" κλαμπ της μεγαλύτερης οικονομικής Ένωσης του πλανήτη.

29.04.2015: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ - Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ & ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ

του Ιωάννη Κωνσταντόπουλου*

Ο Παναγιώτης Κονδύλης (1943-1998) ήταν Έλληνας φιλόσοφος, συγγραφέας και μεταφραστής. Ίσως ο μεγαλύτερος σύγχρονος Έλληνας φιλόσοφος και στοχαστής (μαζί με τους Κορνήλιο Καστοριάδη και Κώστα Παπαϊωάννου). Γεννήθηκε στην Δρούβα του Νομού Ηλείας, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία. Σπούδασε κλασική φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και φιλοσοφία της Μεσαιωνικής και Σύγχρονης ιστορίας και πολιτικής επιστήμης στα Πανεπιστήμια Φρανκφούρτης και Χαϊλδεμβέργης. Στη Χαϊλδεμβέργη το 1977, αναγορεύτηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας για την διδακτορική διατριβή του με τίτλο "Η Γένεση της διαλεκτικής: Μία ανάλυση της πνευματικής εξέλιξης των Holderlin, Schelling και Hegel έως το 1802".

30.04.2015: ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος αποφάσισαν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις τους με γρήγορους ρυθμούς για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, όπου αυτό δεν έχει γίνει. Αυτό αναφέρεται στη Διακήρυξη της Λευκωσίας, η οποία υιοθετήθηκε σήμερα από τους ηγέτες των τριών χωρών, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Σε αναφορά τους στο Κυπριακό, οι τρεις ηγέτες απευθύνουν έκκληση για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος που θα επανενώσει το νησί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

19.04.2015: ΠΡΟΣ ΤΡΙΜΕΡΗ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Στο ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. το θεωρούμε μια σημαντική και πολύ θετική εξέλιξη για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα: Μιλάμε για την τριμερή διάσκεψη κορυφής μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που επιτέλους προχωρά. Και θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, όπως σχετικά ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Και ελπίζουμε η συνεργασία αυτή, με την ανερχόμενη Αίγυπτο, να λάβει στρατηγικό χαρακτήρα, με βάθος και εύρος. Διότι τα δύο ελληνικά κράτη χρειάζονται νέες συμμαχίες στην κρίσιμη φάση που περνούν.     

26.04.2015: O YΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ
29.04.2015: ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
You are here: Home