31.12.2015: ΠΡΟΣ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ;

Γιατί το Ισραήλ αφήνει πλέον ανοιχτό παράθυρο για να τα ξαναβρεί με την Τουρκία; Το ερώτημα αναζητά απάντηση. Η αλήθεια είναι ότι έχουν δοθεί πολλές. Νομίζουμε ότι η παρακάτω ανάλυση από το Ισραηλινό Ινστιτούτο Σπουδών Εθνικής Ασφάλειας  (και για την ελληνική απόδοση: ΟnAlert), απαντά πιο πειστικά απ΄ όλες στο ερώτημα.
Είναι επίσης αποκαλυπτική για το τι πιστεύει το Ισραήλ για τον ρόλο της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Περιγράφει την ισραηλινή στρατηγική με λεπτομέρειες και αναφέρεται στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην επιλογή του να επισκεφθεί το Ισραήλ.

30.12.2015: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΟΝΤΩΣ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ;

του Ανδρέα Θεοφάνους*

Η συμβατική φιλοσοφία από τη δεκαετία του 1990 ήταν ότι οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας μπορούσαν να προωθηθούν με παράλληλη λύση του κυπριακού και των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Όμως οι θέσεις αυτές είναι υπεραπλουστευμένες. Ανεξάρτητα από το κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές διαφορές, τα ζητήματα στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας είναι βαθύτερα και πολυπλοκότερα. Μεταξύ άλλων, υπάρχει το θέμα της ταυτότητας καθώς και το χάσμα στο αξιακό σύστημα των δύο πλευρών και κοινωνιών. Επιπρόσθετα, είναι αδύνατο για την ΕΕ να εντάξει την Τουρκία, και να μην διαφοροποιηθεί η ίδια δραστικά...

25.11.2015: TSIPRAS, AMERICANS, RUSSIANS & ISRAELIS

Written by D. Konstantakopoulos*

Greece appears to have now sunk into a deep silence, particularly after the rumble following the unexpected debacle of its big “No”. A silence that is only being interrupted by the national core’s convulsions resulting from each new blow struck by the Creditors; blows struck in the context of an overt dictatorship imposed on Greece by European governments, the EU and the IMF after the 5th of July and for the first time since 1974! The Greek people and nation suffered a serious blow to their self-confidence and self-respect (with the help of the PM’s communication advisors). Greeks are presently fully immersed in uncertainty and, in some ways, are going through a period of mourning.

15.12.2015: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ, ΕΛΛΑΔΑ & ΚΥΠΡΟΣ

του Ιωάννη Μπαλτζώη*

Παρακολουθώντας τις δραματικές και συνάμα ραγδαία διαμορφούμενες καταστάσεις  στην Μέση Ανατολή, διαπιστώνουμε περίεργες και αλλοπρόσαλλες κινήσεις και  συμπεριφορές,  άγνοια κινδύνου και κλιμακούμενες εξελίξεις  που αν μη τι άλλο δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία. Μέσα σε αυτό το περίπλοκο και προβληματικό περιβάλλον, σκιαγραφούνται και δημιουργούνται νέες πολιτικές, συμμαχίες, συνεργασίες και σημαντικές αλλαγές στο γεωπολιτικό αυτό σύμπλοκο.   Ο μεγάλος χαμένος προς το παρόν, γιατί στο μέλλον θα είναι διαφορετικά, είναι η Ρωσία με τα δύο «οδυνηρά χτυπήματα» που δέχτηκε....

11.11.2015: 25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, Η ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ...

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*

Μια δραματική επιδείνωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, στο αμέσως επόμενο διάστημα, με άγνωστες διεθνείς συνέπειες, πρέπει να θεωρείται η πιθανότερη εξέλιξη σύμφωνα με αρκετούς διεθνείς παρατηρητές, αν και φυσικά πρέπει πάντα, σε μια τέτοια κατάσταση να αποφεύγει κανείς τις βεβαιότητες. Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η πτώση του ρωσικού αεροπλάνου πάνω από το Σινά οφείλεται σε τρομοκρατική επιχείρηση, η αντίδραση της Μόσχας πιθανολογείται ότι θα είναι εξαιρετικά σκληρή. Για το Κρεμλίνο έχει ζωτική σημασία να αποδείξει ότι δεν μπορεί κανείς να πλήττει τη Ρωσία χωρίς να υφίσταται συντριπτικά αντίποινα.

12.12.2015: Ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΕΡΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
14.12.2015: RUSSIA vs TURKEY (from: southfront.org)
You are here: Home