03.06.2016: ΕΛΛΗΝΟ-ΡΩΣΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ > ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΗΘΕΛΕ Η ΑΘΗΝΑ...

του Αθανασίου Δρούγου*

Δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα με τη Ρωσία! Το πρόβλημα είναι ότι και να ήθελε η χώρα μας, στα χάλια που βρίσκεται δεν μπορεί να αλλάξει του τρέχοντες συσχετισμούς δυνάμεων. Ακόμα και αν υπήρχε η καλή διάθεση. ο Πούτιν είναι έξυπνος άνθρωπος, δεν πειράζει λεπτεπίπεπτες ισορροπίες. Γνωρίζει πως αν ταρακουνήσει εδώ την κατάσταση, θα του ανοίξουν πάνω από δέκα εσωτερικά μέτωπα. Αν κάποια ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε σε στενές σχέσεις με τη Μόσχα, δεν μπορώ να προδικάσω πόσο καιρό θα άντεχε...

19.04.2016: ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

Όλα αλλάζουν γύρω μας. Η Ελλάδα άραγε θα παραμείνει όρθια; Ο πλανήτης μας αναμένεται να αλλάξει ριζικά εμφάνιση στα χρόνια που θα έρθουν, και λίγη σχέση θα έχει με τη σημερινή κατανομή των κρατών αλλά και των χερσαίων εκτάσεων. Κι έτσι μπορεί τα κράτη να μοιάζουν ακίνητα, αμετάβλητα και διαχρονικά, αν μας έχει μάθει κάτι όμως η Ιστορία είναι ότι μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα! Τίποτα δεν κρατάει για πάντα, όλα έχουν αρχή και τέλος, και ιδού περιπτώσεις κάποιων κρατών, που δυνητικά θα μπορούσαν να εξαφανιστούν, για λόγους είτε πολιτικούς είτε κάποιων εκτεταμένων φυσικών καταστροφών:

09.04.2016: Η ΡΩΣΙΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

του Σάββα Ιακωβίδη*

Η Ρωσία χαλά τα σχέδια της Τουρκίας να είναι σημαντικός δρων στη συριακή σκακιέρα. Η συμπεριφορά της Τουρκίας και ειδικά των Ερντογάν και Νταβούτογλου έναντι της Ρωσίας, και γενικότερα η πολιτική τους έναντι ακόμα των συμμάχων τους και της ΕΕ, είναι ενδεικτική της αδιστακτότητας και της βαναυσότητας με τις οποίες προωθούν τα τουρκικά συμφέροντα. Η εχθρική ενέργεια της Τουρκίας κατά της Ρωσίας επιχειρεί να αλλάξει τους κανόνες ενός πολύ περίπλοκου και πολύπλοκου παιγνιδιού στη Μέση Ανατολή, όπου συγκρούονται κρατικοί και μη κρατικοί δρώντες, τεράστια οικονομικά, ενεργειακά και στρατηγικά συμφέροντα και αναμετρώνται πολλές μεγάλες και μεσαίες δυνάμεις.

15.04.2016: ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ > ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

του  Ιωάννη Μπαλτζώη*

Οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ από σχέσεις αγάπης στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχουν μετατραπεί σε σχέσεις μίσους και ολοκληρωτικής καταστροφής , ιδιαίτερα μετά το 2010 και τα τραγικά γεγονότα με τον «στολίσκο ελευθερίας» για την Γάζα  και  το πλοίο Μάβι Μαρμαρά, με νεκρούς και τραυματίες. Έκτοτε και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και παρά την έντονη επιθυμία και παρότρυνση των ΗΠΑ , οι δύο χώρες δεν κατάφεραν  να κάνουν σημαντικά βήματα προσέγγισης και να γεφυρώσουν μέρος των διαφορών των. Τελευταία ακούγαμε αρκετές φορές για προσέγγιση των δύο χωρών και επίλυση των ουσιαστικών διαφορών των, αλλά τελικά κάτι γινόταν και η προσπάθεια δεν ολοκληρωνόταν...

09.04.2016: ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

του Παναγιώτη Αποστόλου*

Σε παλιότερο άρθρο μου έκανα αναφορά στον ανθελληνισμό του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μέσω δηλώσεών του σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό (CNN). Αξίζει να θυμηθούμε τα όσα είχε τότε πει, πριν ακόμη αναλάβει την περιφρούρηση του Αιγαίου μας το ΝΑΤΟ, για το φόβο καθόδου στη Μεσόγειο της Ρωσίας και όχι φυσικά για τον έλεγχο των λαθρο-μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα: Έχει δικαίωμα η Ελλάδα να καταρρίψει τουρκικά μαχητικά που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της, σύμφωνα και με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία; Απάντηση: Όχι, δεν έχει αυτό το δικαίωμα, γιατί δεν είναι κυρίαρχο κράτος.

13.05.2016: Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΤΙP ΣΤΟ ''ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ''
03.06.2016: ΟΥΚ > ΟΙ ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΛΕΚΤΩΝ (Alpha)
You are here: Home