01.03.2011: ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ένταση χθες στην κυπριακή Βουλή κατά τη συζήτηση του μεταναστευτικού προβλήματος, με πολλούς βουλευτές να τονίζουν ότι η Κύπρος δεν αντέχει σε νέο κύμα λαθρομετανάστευσης. Κανένας Κύπριος που μετανάστευσε στο εξωτερικό δεν ζήτησε επιδόματα χωρίς να δουλεύει και να ζει σε βάρος των κοινωνιών που τον φιλοξένησαν, επισήμαναν βουλευτές κατά τη συζήτηση της μεταναστευτικής πολιτικής στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής. Οι Ζαχαρίας Κουλίας, Λευτέρης Χριστοφόρου και Γιώργος Βαρνάβα έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Κύπρος λόγω μεγέθους και δυνατοτήτων απορρόφησης δεν μπορεί να καταστεί χώρα της επαγγελίας για τα εκατομμύρια που θέλουν να έρθουν με παράνομο τρόπο.

01.04.2012: ΤΩΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΤΕ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΥΡΙΟΙ;

Από θυμηδία έως οργή και αηδία προκαλεί το τελευταίο κρούσμα απερίγραπτου καιροσκοπισμού από πλευράς του εν Ελλάδι παραπαίοντος φαυλότατου πολιτικού κατεστημένου. Σε μια αποθέωση υποκρισίας και κακόγουστου θεατρινισμού, με προφανή σκοπό τον εμπαιγμό των (πάντοτε) ηλιθίων ψηφοφόρων, οργανώθηκε εσχάτως, με περισσές τυμπανοκρουσίες, η περιλάλητη «σκούπα» περισυλλογής λαθρομεταναστών από την χαβούζα του Αθηναϊκού κέντρου. Πολιτικάντηδες, κόμματα, MME κλπ, ανεκάλυψαν αίφνης το «μεταναστευτικό ζήτημα» που, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιογραφικά κλισέ, «δεν πάει άλλο»…

01.07.2011: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Ποτέ δεν θα γίνει κατανοητό το ζήτημα της μετανάστευσης-λαθρομετανάστευσης και των ανθρωπολογικών προϋποθέσεων μιας πολιτείας αν δεν κατανοηθεί η διαδρομή των Νέων Χρόνων και ο τρόπος που το ιδεολογικό φαινόμενο επηρέασε τα πολιτικά δρώμενα ενδοκρατικά και διακρατικά. Εδώ, βέβαια θα πούμε  λίγα μόνο λόγια για ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Γράφοντας για την ανθρωπολογία του Κοινωνικού που συγκροτεί και συγκρατεί το Πολιτικό, ερασιτεχνισμοί, συναισθηματισμοί, ιδεολογικά κολλήματα και αφέλειες, δεν χωρούν. Ερασιτεχνισμός σημαίνει θάνατος για πολλούς και καταστροφές πολύ περισσότερους. Αναμφίβολα, συζητώντας το μεταναστευτικό σε αναφορά με την ανθρωπολογία μιας πολιτείας, η συζήτηση είναι μεν χρήσιμη, εξ αντικειμένου όμως είναι καταπλακωμένη από το ιδεολογικό φαινόμενο των Νέων Χρόνων. Θα προσπαθήσουμε να ορίσουμε αυτές τις δουλείες.

01.06.2013: ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ

του Παναγιώτη Αποστόλου*

Από το 1974, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν διαδοχικά την πατρίδα μας, και στερήθηκαν παντελώς μεταναστευτικής πολιτικής. Η παχυδερμική και εγκληματική στάση αυτών των κυβερνήσεων στην πολιτική αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος του μεταναστευτικού, οδήγησε στη χώρα μας πάνω από 2 εκατομμύρια λαθρομετανάστες, κυρίως μουσουλμάνους, οι οποίοι στην κυριολεξία «κυρίευσαν» πολλές γειτονιές της πρωτεύουσας αλλά και ολόκληρες πόλεις της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, βοήθησε με την υποτονική έως και ύποπτη στάση της στη διόγκωση αυτού του εθνικού προβλήματος. Το πρόβλημα δε, ξέφυγε τελείως του ό,ποιου ελέγχου, όταν το Φεβρουάριο του 2003, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης (σήμερα Προστασίας του πολίτη) Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπέγραψαν τον κοινοτικό κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ», χωρίς σοβαρές ασφαλιστικές δικλίδες. Ειδικότερα, αυτός ο κανονισμός προβλέπει για την λαθρομετανάστευση, πως όποιος λαθρομετανάστης εισέλθει παράνομα σε ευρωπαϊκή χώρα και συλληφθεί, δεν θα επιστρέφει στην χώρα καταγωγής του αλλά στη χώρα της Ε.Ε. στην οποία εισήλθε πρώτα.

01.07.2012: ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΤΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ (3)

του Βασίλη Μαρτζούκου*

Ο πληθυσμός της Ελλάδος σήμερα ανέρχεται στα 11 εκ. περίπου κατοίκους. Ο δείκτης γεννητικότητος είναι 1.3 τέκνα ανά Ελληνίδα γυναίκα (σημαίνει υποδιπλασιασμό του πληθυσμού σε 45 έτη, γεγονός που καθιστά την ανάκαμψη λίαν δυσχερή), ο ρυθμός γεννήσεων είναι 9.45 γέννες ανά 1000 κατοίκους, ενώ ο ρυθμός θανάτων ανέρχεται σε 10.51 ανά 1000 κατοίκους. Το προσδόκιμο όριο ζωής έχει φθάσει στα 79.66 έτη (77.1 για τους άνδρες και 82.37 για τις γυναίκες), ενώ το φάσμα ηλικιών από 0-14 είναι 14.3%, από 15-64 είναι 66.6% και άνω των 65 ετών, φθάνει το 19.1% (τα ποσοστά αυτά το 1971 ήταν αντίστοιχα 25.4%, 63.7% και 10.9%). Εκτιμάται ότι το 2025, ο πληθυσμός της Ελλάδος θα φθάνει τα 12 εκ., εκ των οποίων οι Έλληνες θα είναι της τάξεως των 8 εκ. και από αυτούς το 25% θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Subcategories

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Μετανάστευση