01.03.2013: ΗΓΕΜΟΝΙΣΜΟΣ & ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

του Γιάννη Κωνσταντόπουλου*

Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους παροικούντες στην Άγκυρα, είναι η έλλειψη οράματος. Τα σχέδια των Τούρκων ηγετών μπορεί να είναι υπερφίαλα, όμως παράλληλα συνοδεύονται από εργώδεις προσπάθειες και συνήθως όποιος προσπαθεί στο τέλος κάτι θα κερδίσει. Στην διεθνή σκακιέρα αυτή την στιγμή υπάρχουν ευκαιρίες, καθώς συμβαίνουν γεγονότα που αλλάζουν τις ισορροπίες, που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την Τουρκία, αν και όχι στο επίπεδο που ονειρεύονται οι ''πασάδες'' του AKP. Για παράδειγμα μια πιθανή νέα αναταραχή στα Βαλκάνια, σε Βοσνία και στο Κόσσοβο.

01.06.2011: ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

του Άνθου Λυκαύγη

Και οι αξιώσεις για «γκριζοποίηση» κατοικημένων νησιών στις ανατολικές παρυφές του Αιγαίου και η απροκάλυπτη προσπάθεια να αμφισβητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή Καστελορίζου, αλλά και κάποιες προφανείς ενέργειες στη Θράκη, δίδουν εύγλωττο το στίγμα της προαγόμενης αυτής στρατηγικής. Η οποία και σαφώς σκοπεί στην προλείανση του εδάφους για γεωπολιτικά τετελεσμένα.

01.09.2011: ΤΟ ΚΡΕΑΣ & ΤΟ ΚΟΚΚΑΛΟ

του Σταύρου Καρκαλέτση*

Όταν πριν λίγα χρόνια ο Αμπντουλλάχ  Γκιούλ ρωτήθηκε για την σχέση στρατιωτικών-πολιτικών στην Τουρκία, είχε πει: ΄΄Μη δίνετε σημασία στα όσα λέγονται, στην Τουρκία στρατός και πολιτικοί είμαστε δεμένοι όπως το κρέας με το κόκκαλο΄΄. Αυτό που παρέλειψε να διευκρινίσει τότε ο Γκιούλ, και που εξηγεί την τωρινή κρίση στην Άγκυρα, είναι στο που συνίσταται το δέσιμο αυτό. Παντού, στα πάντα;

01.07.2012: ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ vs EΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Είναι εξόχως λυπηρό, πως κανείς πολιτικός, δεν ασχολείται ούτε κατ’ ελάχιστο, στην Ελλάδα, με πολύ σοβαρά εθνικά θέματα, την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι κινούνται με ιδιαιτέρως υψηλούς ρυθμούς. Ίσως γιατί και εμείς ως πολίτες, δεν «πολυκαταλαβαίνουμε» από τα θέματα αυτά, αφού σταθερώς και διαχρονικώς είναι «κομμένα», από την επικαιρότητα και την στημένη επιφάνεια. Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο πήρε μία απόφαση στις 16 Μαρτίου 2012,  ενώ δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ και προβλέπει πως, θα πραγματοποιηθούν έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, σε περιοχές νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου! Και το τί εψέλισε μετά ο κάθε Δελαβέκουρας του ΥΠΕΞ, προκαλεί ασυγκράτητους γέλωτες στην Άγκυρα και στον Νταβούτογλου.

01.11.2010: ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ >ΟΛΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΙΔΙΑ...

του Μιχάλη Ιγνατίου * 

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα αποτελεί πηγή ανησυχίας, μετά την αποκάλυψη ότι οι δύο χώρες ξεκίνησαν τον Ιούνιο μυστικές διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο. Οι συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που ξεπέρασαν σε διάρκεια τις δύο ώρες και καλύφθηκαν από πλήρη μυστικότητα, διεξάγονται εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που κτύπησε ποτέ την Ελλάδα και ερήμην του ελληνικού λαού, ο οποίος δεν εμπιστεύεται τους πολιτικούς του.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ελληνοτουρκικές Σχέσεις