23.10.2017: ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

 

του Αθανασίου Δρούγου*

Από το 2011 και μετά, η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει 98 συνολικά δοκιμές διαφόρων πυραυλικών συστημάτων. Επίσης έχει πραγματοποιήσει υπόγειες πυρηνικές δοκιμές, από τις οποίες η τελευταία της 03.09.2017 ''δείχνει θερμοπυρηνική''. Η θερμοπυρηνική δοκιμή ήταν μεταξύ 108-250 κιλοτόνων. Μέσα στο 2017 πραγματοποίησε δύο φορές δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου, ο οποίος μπορεί να πλήξει την Αλάσκα, το σύμπλεγμα της Χαβάης, την Καλιφόρνια, ως και άλλες κτήσεις των ΗΠΑ στον κεντρικό Ειρηνικό...

11.10.2017: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ''ΕΠΕΝΔΥΕΙ'' ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΗΠΑ

Καθώς η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μεγαλύτερου χάους, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι ο Ερντογάν έχει περισσότερα να κερδίσει από τη διατήρηση της έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρεται σε άρθρο της Washington Post που υπογράφεται από τον Adam Taylor, σχετικά με μία αμερικανο-τουρκική διπλωματική κρίση η οποία σοβούσε εδώ και καιρό και ίσως να μην είναι βραχύβια. Διπλωματικό πινγκ-πονγκ Τα γεγονότα του σαββατοκύριακου ξεκίνησαν από τη σύλληψη του Μετίν Τοπούζ, Τούρκου υπαλλήλου στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης με την κατηγορία της κατασκοπείας.

11.10.2017: TI AΛΗΘΙΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ...

του Φοίβου Κλόκκαρη*

Με βάση τον σκελετό λύσης του Κυπριακού, που συμφωνήθηκε με το κοινό ανακοινωθέν της 11 Φεβρουαρίου 2014 και τις συγκλίσεις και προτάσεις στα κεφάλαια, που συζητούνται για την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), οικοδομείται ένα εκτρωματικό κράτος υπό την κηδεμονία της Τουρκίας, το οποίο θα καταλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ). Ένα εκτρωματοκό κράτος οικοδομημένο σε σαθρά θεμέλια, αφού θα παραβιάζει τις αρχές της λειτουργικότητας, δημοκρατικότητας και ασφάλειας όπως καταγράφεται πιο κάτω:

28.09.2017: ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΨΗΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

του Ιωάννη Κωνσταντόπουλου*

Υψηλή Στρατηγική (Grand Strategy), λογίζεται η στρατηγική ως τέχνη και είναι το ανώτερο επίπεδο στρατηγικής ενός κράτους κατά το οποίο χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα μέσα όπως: διπλωματικά, οικονομικά, στρατιωτικά, για την επίτευξη ενός πολιτικού αντικειμενικού σκοπού, ενόψει μιας πραγματικής ή ενδεχόμενης σύγκρουσης με ένα άλλο κράτος ή κάποιο άλλον παράγοντα που το απειλεί (ή θα μπορούσε) να το απειλήσει. Εργαλείο της Υψηλής Στρατηγικής, είναι η γεωστρατηγική σύνθεση, η οποία και είναι η φάση εφαρμογής των συμπερασμάτων της γεωπολιτικής ανάλυσης που πάντα προηγείται της πρώτης. Η γεωστρατηγική καταλήγει να είναι ο σχεδιασμός της ηγεσίας του κράτους, σε συνδυασμό με τις επιθυμίες επίτευξης στρατηγικών στόχων. 

28.09.2017: ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

του Σταύρου Λυγερού*

Είναι κοινός τόπος ότι τα τελευταία χρόνια, δια της διολισθήσεως, η ΕΕ έχει αποκτήσει αφεντικό (Γερμανία), ιεραρχία και μεταμοντέρνες αποικίες, όπως η Ελλάδα. Η οικονομική κρίση διευκόλυνε και επιτάχυνε αυτή την εξέλιξη, αλλά ταυτοχρόνως έβγαλε στην επιφάνεια τις αντιφάσεις και όξυνε τις αντιθέσεις. Στο υπόστρωμα της μείωσης των εισοδημάτων και της περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων, ήλθαν να προστεθούν οι κοινωνικές παρενέργειες από το προσφυγικό-μεταναστευτικό κύμα και την ισλαμική τρομοκρατία. Το αποτέλεσμα ήταν να εκδηλωθεί μία μεγαλύτερη ή μικρότερη εκλογική εξέγερση των μικρομεσαίων στρωμάτων στην Ευρώπη...

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home