Συνεργάτες

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ // ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ // ΑΘΗΝΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Το 1996 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μεταξύ των ετών 2001-2010 διετέλεσε αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Μεγάλες Μάχες» των Εκδόσεων Περισκόπιο καθώς και διευθυντής σύνταξης στις μονογραφίες των εκδόσεων. Η έρευνα του, με βάση πρωτογενείς πηγές, επικεντρώνεται στη δραματική, για τον Ελληνισμό, περίοδο 1940-1974. Έχει να παρουσιάσει έως σήμερα πάνω από 100 άρθρα και πέντε εκδοθέντα βιβλία ιστορικού περιεχομένου.

 

 

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ // ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΔΗΜΟΚΡ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ // ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Με πλούσια δραστηριότητα σε θέματα βαλκανικού και παρευξείνιου ενδιαφέροντος, ο Βασίλης Γραμματίκας έχει συνεργαστεί στο παρελθόν ως διδάσκων σε μεταπτυχιακά προγράμματα του πανεπιστημίου Βahcesehir της Κωνσταντινούπολης, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου (European Public Law Center) σε αντικείμενα Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον ΟΑΣΕ συμμετέχοντας ως εκλογικός παρατηρητής στις εκλογές που διεξήχθησαν στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη το 2006 και στην Oυκρανία το 2007. Επιπλέον, ασχολήθηκε με θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας (σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο), με τις διαδικασίες ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου και τις σχετικές συνέπειες, καθώς και τις διαστάσεις μετάβασης και την ευρωπαική προοπτική των βαλκανικών κρατών. Από τις εκδόσεις Σάκκουλα κυκλοφορεί το βιβλίο του Βασίλη Γραμματίκα ''Τα Ένοπλα Αντίποινα και η Θέση τους στη Σύγχρονη Διεθνή Πραγματικότητα'', ενώ είναι πρόεδρος της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής.

 

 

ΔΡΟΥΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ // ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ & ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ // ΑΘΗΝΑ

Ο Δρ Αθανάσιος Δρούγος είναι διεθνολόγος, στρατιωτικός αναλυτής και ειδικός στα θέματα στρατηγικής και διεθνούς ασφάλειας, με σπουδές στη χώρα μας, στις Η.Π.Α., στο Ισραήλ και στην Ολλανδία (BA – MASTER OF ARTS – PhD / Διδακτορικό). Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και μελετών στην Ελληνική, Αγγλική και Ολλανδική, καθώς και επί 14 χρόνια σχολιαστής – αναλυτής των διεθνών διπλωματικών και στρατιωτικών γεγονότων και εξελίξεων στα πλείστα ΜΜΕ (έντυπο και ηλεκτρονικό χώρο). Έχει κατά καιρούς συνεργασθεί με τις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία, «Βραδινή», «Απογευματινή», «Ακρόπολις», και τα τελευταία χρόνια με την “PRESS TIME”. Είναι ο συντάκτης πέντε επιπρόσθετων εκδόσεων του Περιοδικού «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ» του ΓΕΣ. Έχει ταξιδέψει για ερευνητικούς και άλλους λόγους, τα τελευταία 15 χρόνια σε 55 χώρες, σε όλες τις ηπείρους, όπου παρουσίασε αναλύσεις, εργασίες και μελέτες. Έχει δώσει διαλέξεις σε όλα τα Γενικά Επιτελεία και σχηματισμούς από Ταξιαρχία και πάνω, καθώς και σε όλες τις μάχιμες μονάδες της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Συμμετείχε και συμμετέχει εντατικά σε ημερίδες και συνέδρια των Σχολών Επιτελών των Ε.Δ.

Διαλέκτης στη ΣΕΘΑ, στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), στις ΣΔΙΕΠ και των τριών κλάδων, στο Πολυεθνικό Κέντρο για αποστολές υποστήριξης της Ειρήνης (Κιλκίς), στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, καθώς και στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας. Διαλέκτης, μεταξύ άλλων, στα πλείστα Αμερικανικά στρατιωτικά Κολέγια, στο Νατοϊκό Σχολείο του SHAPE, στο Κέντρο MARSHALL, στο Κέντρο RACVIAC της Κροατίας, στη Σχολή Άμυνας του ΝΑΤΟ, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας, καθώς και στο Κέντρο για την Άμυνα και Αντιμετώπιση κατά της Τρομοκρατίας στην Τουρκία. Έχει δώσει διαλέξεις σε Γενικά Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων 11 χωρών. Ειδικεύεται σε θέματα σχετικά με την AL QAEDA, τα Βαλκάνια, το μέλλον του ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Άμυνα, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, τη Μ. Ανατολή, την Αφρική, τους προληπτικούς πολέμους, τα Όπλα Μαζικής Καταστροφής, την κυβερνοτρομοκρατία κ.ά. Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ολλανδικά και Εβραϊκά, ενώ στα Γενικά Επιτελεία, τα τελευταία χρόνια παρουσίασε τα LESSONS LEARNED από τους πολέμους του Ιράκ, του Κοσόβου και του Αφγανιστάν.

 

 

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ // ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ - ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ // ΑΘΗΝΑ

Γεννηθείς το 1967 εν Αθήναις. Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπ/μίου Αθηνών. Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής (Dr. phil) του Λουδοβικείου-Μαξιμιλιανείου Πανεπ/μίου Μονάχου, όπου σπούδασε Νεώτερη και Σύγχρονη Ιστορία, Ιστορία Ανατολικής & Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Πολιτικές Επιστήμες. Καθηγητής Στρατηγικής, Γεωπολιτικής, Αμυντικής Πολιτικής & Διπλωματίας, Διεθνών Σχέσεων, Διεθνούς & Ενεργειακής Ασφαλείας, από μακρού χρόνου, στην Σχολή Εθνικής Αμύνης, Σχολή Διοικήσεως-Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού, Σχολή Πολέμου Αεροπορίας, Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και Σχολή Εθνικής Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας. Εσχάτως διετέλεσε Καθηγητής Πολιτικών & Στρατηγικών Σπουδών στην διεθνή Σχολή Πολέμου Βαλτικής. Παλαιότερα διετέλεσε Λέκτωρ (ΠΔ 407/80) Ναυτικής Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αντιστοίχως. Υπήρξε επίσης Ερευνητής του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος, επί σειράν ετών, καθώς και Συντονιστής του Τομέα Γεωστρατηγικών & Αμυντικοπολιτικών Αναλύσεων του Ινστιτούτου. 
 

Απόφοιτος του US Institute on American Politics του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Πανεπ/μίου Μασσαχουσέττης (Αmherst). Μέλος του Συνδέσμου Γερμανών Ιστορικών, του διεθνούς Κύκλου Μελετών Στρατιωτικής Ιστορίας, του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, της Διεθνούς Ακαδημαϊκής Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Strategic Impact» του Πανεπ/μίου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουμανίας και, προ καιρού, του Executive Academic Board του European Security & Defence College / High Level Course. Βραβευθείς με το Πρώτο Βραβείο του Πανελληνίου Διαγωνισμού Καλύτερης Μελέτης Ναυτικής Ιστορίας, Στρατηγικής και Αμύνης του περιοδικού «Ναυτική Επιθεώρηση» του ΓΕΝ και της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού.

Συγγραφέας οκτώ (8) βιβλίων και άνω των εκατόν (100) επιστημονικών άρθρων και στρατηγικών αναλύσεων. Μεταξύ των βιβλίων του συγκαταλέγονται τα μοναδικά στην ελληνική βιβλιογραφία έργα: «Ιστορία, Γεωγραφία και Στρατηγική της Ναυτικής Ισχύος» (Αθήνα, Α. Α. ΛΙΒΑΝΗΣ, 2010), «Ζητήματα Γεωπολιτικής και Διπλωματίας Ναυτικών και Ηπειρωτικών Δυνάμεων στον Σύγχρονο Κόσμο» (Αθήνα, ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ, 2008), «Ο ρόλος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον» (έκδοση Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων, 2005), «Πολιτικο-Στρατιωτικές Σχέσεις και Αμυντική Διπλωματία» (ΙΑΑ, 2004: Συγκριτική Ανάλυση Δομών Αμυντικής Πολιτικής και Διπλωματίας των ΗΠΑ, Μ. Βρεταννίας, Γαλλίας, Ο. Δ. Γερμανίας, Ισραήλ κ.λ.π.)
Είχε την ευθύνη επιστημονικής διοργανώσεως πολλών Ημερίδων και Σεμιναρίων ελληνικών και διεθνών Σχολών Πολέμου και Ινστιτούτων Αμυντικών Αναλύσεων.

 

 

ΚΑΠΟΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ // ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ // ΑΘΗΝΑ

Η Βασιλική Καπόγιαννη γεννήθηκε το 1979 στο Τορόντο του Καναδά. Είναι Πολιτικός Επιστήμων και Διεθνολόγος. Σπούδασε Ευρωπαικές Σπουδές & Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (PARIS IV, Sorbonne). Είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών στις Πολιτικές Επιστήμες (University Dauphine, Paris), στις Διεθνείς Σχέσεις & Ευρωπαικές Σπουδές (Paris IV, Sorbonne) και στις Εθνικές & Ευρωπαικές Πολιτικές των Χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης ( Paris III, Sorbonne Nouvelle). Το 2010 της απενεμήθη ο διδακτορικός τίτλος (Ph. D) από το Paris II, ASSAS - PANTHEON (Paris) με θέμα : «Η έννοια της εξέλιξης των Εδαφικών και Περιφερειακών Συνόρων μέσα από αποσχιστικές διαδικασίες : συγκριτική μελέτη τεσσάρων περιπτώσεων «Τσεχοσλοβακία, Κύπρος, Καταλονία και Παντανία».

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια κι έχει δώσει ομιλίες σε μεταπτυχιακά προγράμματα στη Σορβόννη και στην Κωνσταντινούπολη, σε θέματα Κύπρου καθώς και σε θέματα στρατηγικής, διπλωματίας και αυτοδιάθεσης περιφερειών. Έχει σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων αναφορικά με θέματα πολιτικής και διπλωματίας της ΕΕ. Μιλά γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, και έχει βασικές γνώσεις τουρκικών.

 

 

ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ // ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ // ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΘΗΝΑ

Ο Παναγιώτης Καράμπελας γεννήθηκε το 1976 στο Τέξας των Η.Π.Α. Είναι Πολιτικός & Στρατιωτικός Αναλυτής. Πτυχιούχος στα Μ.Μ.Ε. και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το University of East Anglia. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στις Στρατηγικές Σπουδές από το Center for Security Studies, University of Hull, όπου εξειδικεύτηκε στην Πρόληψη και Διαχείριση Κρίσεων. Ολοκλήρωσε την πρακτική του στο Υπουργείο Εξωτερικών (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας - Hellenic Aid). Είναι ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «Ίων Δραγούμης» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Συμμετέχει σε συνέδρια, ημερίδες και πολιτικές αποστολές στο εξωτερικό (Πόλεμος του Λιβάνου 2006, Κύπρος 2009 κτλ.). Έχει διδάξει Μ.Μ.Ε. και Στρατηγική σε σπουδαστές δημοσιογραφίας, ενώ αρθρογραφεί για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

 

 

ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ // ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ // ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Πτυχιούχος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκλήρωσε τον ακαδημαικό του κύκλο αποφοιτώντας από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδος (τμήμα διοίκησης υπουργείων και οργανισμών). Ζώντας επί μακρόν σε ακριτικά σημεία του Ελληνισμού (Κύπρος, Ρόδος, Θράκη), μελέτησε σε βάθος και εκ του σύνεγγυς τα προβλήματα ασφαλείας Ελλάδος και Κύπρου, σε συνάρτηση με τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Εντάχθηκε στο παγκύπριο αντικατοχικό κίνημα και αγωνίστηκε μέσα από την "Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών για το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν''. Υπήρξε για 7 χρόνια μέλος της συντακτικής επιτροπής της ''Ελλοπίας'' και από το 1999 πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Νέων Αθηνών. Ειδικεύεται σε θέματα κυπριακής άμυνας και ασφάλειας, και είναι εκείνος που το 1996 εισήγαγε το δόγμα του ΕΑΧ (ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδος-Κύπρου) στην ελληνική βιβλιογραφία. Έως σήμερα έχει να παρουσιάσει 280 τηλεοπτικές παρουσίες σε Ελλάδα και Κύπρο, 290 δημοσιευμένα άρθρα και 12 εκδοθέντα βιβλία, τα 10 ιστορικοπολιτικά και 2 μυθιστορήματα, που κυκλοφορούν από την "Εμπειρία Εκδοτική". Αρθρογραφεί αυτή την περίοδο στα ''Επίκαιρα'', την ''Στρατηγική'', το ''Νexus'' και στις μεγαλύτερες εφημερίδες Ελλάδος και Κύπρου. Από τον Ιανουάριο του 2010 προεδρεύει του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.

 

 

 

ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ ΠΑΝΙΚΟΣ // ΝΟΜΙΚΟΣ // ΛΕΜΕΣΣΟΣ

Γεννήθηκε στην Πάφο και είναι πτυχιούχος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ενεργό και ηγετικό στέλεχος του αντικατοχικού κινήματος της Κύπρου, ο Πανίκος Κλεοβούλου συνεργάζεται ως αρθρογράφος με τα μεγαλύτερα έντυπα και εφημερίδες του νησιού, με επίκεντρο ενδιαφέροντος τις εξελίξεις στο εθνικό θέμα και ιδιαίτερη έμφαση στις νομικές πτυχές του κυπριακoύ. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Κ.Ε.Α. (Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης), τη σημαντικότερη αντικατοχική οργάνωση στη Μεγαλόνησο.

 

 

ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ // ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ // ΑΘΗΝΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην άμυνα και ασφάλεια, ειδικότερα τη διαμόρφωση νέων πόλων ισχύος, τις μεταβολές στην αμυντική πολιτική εξ' αιτίας των εξελίξεων στα στρατιωτικά ζητήματα και τεχνολογίες, τη διαχείριση κρίσεων κλπ. Είναι πτυχιούχος πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου μεταξύ άλλων συνέγραψε τις εργασίες ''Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας'', ''Η πορεία εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας'', ''Οι πολιτικοί παράγοντες που προκάλεσαν τον πόλεμο των έξι ημερών'' και (πτυχιακή εργασία) ''Η ανάγκη συνεργασίας των Ευρωπαϊκών Κρατών στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών''.

Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Πάντειο, όπου ασχολήθηκε με τα ελληνοτουρκικά, την γεωπολιτική αξία του Αιγαίου αλλά και το μεταναστευτικό ζήτημα (διπλωματική εργασία: ''ΕΕ και ελληνοτουρκικές σχέσεις> Προβλήματα και προοπτικές, οικονομικά κίνητρα και ο ρόλος της πολιτικής κουλτούρας). Ως υπότροφος του ΙΚΥ βρέθηκε ατην Μ. Βρετανία (MA in International Relations, University of Warwick, 2006-07), όπου ασχολήθηκε με μεθοδολογικά ζητήματα των διεθνών σχέσεων, ζητήματα διεθνούς ασφάλειας όπως την ισλαμική τρομοκρατία, ενώ στην πτυχιακή του εργασία εξετάζει τον ρόλο της κεμαλικής ''ιδεολογίας'' στη διαμόρφωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

 

ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ // ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ – ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ // ΑΘΗΝΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε Αγγλικά και Πολιτικές Επιστήμες στο American University in Cairo, στην Αίγυπτο, και Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο University of East Anglia, στη Μ. Βρετανία. Το 1994 παρακολούθησε σεμινάρια στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες και στο SHAPE. Από το 1997 εργάζεται ως σύμβουλος στον ιδιωτικό τομέα, κύρια σε εξορυκτικές επιχειρήσεις και σε μελετητικές εταιρείες με διεθνείς δραστηριότητες στα commodities και την ενέργεια.  Το 1997-98 συμμετείχε σε δια-επιστημονική έρευνα για την ανάπτυξη και διαχείριση του στρατηγικού λιμένα του Novorossiysk στη νότια Ρωσία (European Commission DG RELEX - TACIS Program).
Έχει δώσει διαλέξεις και έχει συγγράψει μελέτες πάνω σε θέματα διαχείρισης πολιτικών κινδύνων και ασφάλειας επενδύσεων για τις  περιοχές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί στην εφημερίδα Καθημερινή, στο περιοδικό Στρατηγική και στο διαδίκτυο. Στο ερευνητικό του έργου περιλαμβάνεται η εισαγωγή και ανάδειξη του όρου της «γεω-επιχειρηματικότητας» ως διακριτής μορφής διεθνούς οικονομικής και πολιτικής δράσης. Είναι μέλος του International Political Science Association.


 

KYRIAKIDES KLEARCHOS  // SENIOR LECTURER // UNIVERSITY OF HERTFORDSHIRE, UK

Dr Klearchos Kyriakides is a senior lecturer and a non-practising solicitor at the School of Law of the University of Hertfordshire in St.Albans, England. Klearchos Kyriakides completed his Ph.D. Degree at the University of Cambridge in 1997. He also holds an LL.B. Hons. (Law and Politics) Degree from the University of Birmingham and an M.Phil. Degree from Cambridge. In 1995, he served as a Research Fellow at the RAF Staff College, Bracknell and he also acted as an independent academic member of the Chief of the Air Staff's Air Power Workshop from 1997 to 1998. He is the author of several academic articles on British military history and international air law. Having engaged in extensive research in archives in the UK, the USA and Cyprus, Dr Kyriakides has written extensively on various historical, strategic and legal issues relating to the island of Cyprus. In these respects, his publications include NATO and Cyprus, the history of the British military presence in Cyprus from 1945 to 1970, the Origins and Aims of the Annan plan (2004).

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ // ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ // ΑΘΗΝΑ

Ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πήρε Δίπλωμα Εμπεριστατωμένων Σπουδών (DEA) στην «Επεξεργασία Πληροφορίας» από το Πανεπιστήμιο της Pεν στη Γαλλία. Εργάστηκε ερευνητικά στο Εθνικό Κέντρο Μελετών για τις Τηλεπικοινωνίες (CNET) της Γαλλίας και στην πολυεθνική εταιρεία Schlumberger. Διετέλεσε σύμβουλος του υφυπουργού Άμυνας για θέματα ελληνοποίησης των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων. Από το 1985 έως το 1988 εργάστηκε ως ειδικός συνεργάτης στο γραφείο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, με κύριο αντικείμενο τις σχέσεις Ανατολής-Δύσης, τον έλεγχο των εξοπλισμών και τις πρωτοβουλίες αφοπλισμού. Από το 1989 έως το 1998, εργάστηκε στη Μόσχα, ως ανταποκριτής της Deutsche Welle, του ΑΠΕ και των εφημερίδων Νέα, αρχικά, και Ελευθεροτυπία αργότερα. Άρθρα του για τις ρωσικές και διεθνείς εξελίξεις έχουν δημοσιευθεί σε επιθεωρήσεις στην Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Γαλλία. Έχει δημοσιεύσει μια συλλογή κειμένων που αφορούν την Ελλάδα, από το προσωπικό αρχείο του Γκέοργκι Διμιτρόφ, τη συνέντευξη με την οποία οι γιοι του Νίκου Ζαχαριάδη αποκάλυψαν τις συνθήκες θανάτου του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ και μια συνέντευξη από τον Βαλεντίν Μπερεζκόφ, προσωπικό διερμηνέα του Στάλιν στις συνομιλίες με τον Τσόρτσιλ για την Ελλάδα το 1944, και του Μολότοφ στις συνομιλίες με τον Ρίμπεντροπ το 1939. Εργάστηκε ως πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στην εφημερίδα Επενδυτής και στη συνέχεια Κόσμος του Επενδυτή και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σήμερα αρθρογραφεί στα Επίκαιρα και το Παρόν, ενώ διατηρεί τον ιστότοπο konstantakopoulos.blogspot.com

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ// ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ // ΑΘΗΝΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην εξωτερική πολιτική/διεθνείς σχέσεις, διεθνές δίκαιο, άμυνα, ασφάλεια, γεωπολιτική, ιστορία (πολιτική & στρατιωτική), και αρχαιολογία. Είναι πτυχιούχος Νομικής του Πανεπιστημίου London Metropolitan University, όπου και συνέγραψε την πτυχιακή εργασία ''The legality of the 1999 NATO military intervention in Yugoslavia''. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Διεθνές Δίκαιο από το London Metropolitan University, και η διπλωματική του εργασία ''The Aegean Dispute between Greece and Turkey: a critical analysis of the International Law'', διακρίθηκε με έπαινο. Επιπλέον έχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και συνεχίζει τις σπουδές του στις Διεθνείς Σχέσεις. Έχει παρακολουθήσει διαλέξεις για τρέχοντα ζητήματα διεθνών σχέσεων στο Chatham House και σεμινάρια σχετικά με Law of International Trade, International Maritime Law, World Trade Law & Policy στο International Summer School in Law του London Metropolitan University. 

 

 

ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ // ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ // ΑΘΗΝΑ

Γεννήθηκε το 1967 στη Χίο. Είναι πτυχιούχος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, απόφοιτος της Eθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, και έχει μεταπτυχιακό Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας. Από το 1995 είναι στέλεχος στο Υπουργείο Πολιτισμού, αρχικά στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων, όπου διετέλεσε προϊστάμενος Τμήματος Επικοινωνίας και Πληροφόρησης ενώ σήμερα είναι προϊστάμενος του Γραφείου Χορηγιών. Έχει εκπροσωπήσει το Υπουργείο Πολιτισμού σε επιστημονικά συνέδρια  στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες  σε βιβλία, περιοδικά και ιστοσελίδες για θέματα διοίκησης, κράτους, πολιτικής, πολιτισμού και χορηγίας. Επίσης, έχει εισηγηθεί σε σειρά σεμιναρίων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Τέλος, διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων ΕΣΔΔ. Είναι συγγραφέας του βιβλίου ''Ελληνική Πολιτιστική Εξωτερική Πολιτική'', εκδ. ΟΞΥ, Αθήνα 2008.

 

 

ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ // ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ // ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Με σπουδές στα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Μπράντφορντ, ο Κύπριος διεθνολόγος Γιώργος Λεβέντης έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών στο Τόκυο (2004-2006) καθώς και στο New York University στα Σκόπια (2006-2008). Έχει διατελέσει ερευνητής του Βρετανικών Εθνικών Αρχείων (ΤΝΑ) και εξωτερικός συνεργάτης πανεπιστημίων και ιδρυμάτων, με πολλές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις στο ενεργητικό του επί θεμάτων γεωπολιτικής / γεωστρατηγικής και ασφάλειας. Ο Γιώργος Λεβέντης είναι σήμερα διευθυντής του ΙΝTERNATIONAL SECURITY FORUM της Λευκωσίας, δεξαμενής σκέψεως με σχετική θεματολογία.

 

 

ΛΕΝΟΣ ΝΙΚΟΣ // ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ, ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ // ΑΘΗΝΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Οι βασικές του σπουδές πραγματοποιήθηκαν στον Τομέα της Ιστορίας και Αρχαιολογίας (κατεύθυνση Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Παν/μιο Αθηνών-Φιλοσοφική Σχολή, 1985-1990). Το 1995 αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ( Γενική Διοίκηση,1993-95). Είναι κάτοχος από το 2002 Πιστοποιητικού Μεταπτυχιακής Εξειδίκευσης του Τ.Ε.Ι. Πειραιά στο γνωστικό αντικείμενο  ''Πληροφορική και Διοίκηση'', και κάτοχος από το 2003 Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδίκευσης στο αντικείμενο ''Κράτος και Δημόσια Πολιτική - Διοικητική Επιστήμη'' του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Από το 1995 είναι ανώτερο στέλεχος στο Υπουργείο Πολιτισμού (Δ/νση Μορφωτικών Σχέσεων, Δ/νση Ευρωπαϊκής Ένωσης) και από το 1998 - 2003 τοποθετήθηκε υπεύθυνος του τότε νεοσυσταθέντος Γραφείου Πολιτιστικών Σχέσεων με τον Απόδημο Ελληνισμό της Δ/νσης Μορφωτ.Σχέσεων/Υπ. Πολιτισμού. Από 4/2008 διατελεί  προϊστάμενος Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού (ΔΔΣ/Υπ. Πολιτισμού). Από τον 11/2009 τελεί υπό απόσπαση ως Σύμβουλος του υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Παράλληλα, κατά τα έτη 1997 και 2001 συμμετείχε σε υπηρεσιακές αποστολές του υπουργείου Εξωτερικών ως επόπτης εκλογών στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο. Διετέλεσε κατά σειρά Ειδ. Γραμματέας, Γεν. Γραμματέας (1997-2001), Αντιπρόεδρος ( 2001-2003) και Πρόεδρος (2003-2005) της Ένωσης Αποφ. Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

 

 

MALLINSON WILLIAM-EUSTRATIOS // HISTORIAN //  ATHENS

A former British diplomat, William Eustratios Mallinson lectures in British history, literature and culture at the Ionian University / Corfu. He was awarded his doctorate in international history, by the London School of Economics. He has numerous academic (and some media) publications. His books are: Public Lies and Private Truths: an Anatomy of Public Relations (Cassell, London, 1996 and Leader Books, Athens, 2000), Portrait of an Ambassador: the Life, Times and Writings of Themistocles Chrysanthopoulos (Attica Tradition Educational Foundation, Athens, 1998), Cyprus: a Modern History, published in Greek and English (I.B. Tauris, London and New York, Papazissis, Athens), Partition Through Foreign Aggression ( University of Minnesota, 2010), From Neutrality to Commitment: Dutch Foreign Policy, NATO and European Integration (I.B. Tauris, 2010), and Cyprus: Diplomatic History and the Clash of Theory in International Relations (I.B.Tauris, 2010 and, in Greek, Estia, 2011). In February 2011, his book Britain and Cyprus: Key Themes and Documents since World War Two (I.B. Tauris) was published. His speciality is archival research into post- World War Two diplomatic relations, with particular reference to Anglo- Greek- US  relations, and European defence policy.

 

 

ΜΑΛΦΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ // ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ // ΑΘΗΝΑ - BOLOGNA - BARI

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973 και είναι πτυχιούχος της οικονομικής σχολής του παν/μίου της Bologna. Mιλά άριστα την ιταλική και είναι μέλος του συλλόγου επιστημόνων πανεπιστημίων Ιταλίας, μέλος της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού και μέλος του εγκυκλοπαιδικού ινστιτούτου ''Τrencanni'' της Ρώμης. Τα μέχρι σήμερα δημοσιευθέντα άρθρα του, σχετίζονται με τα διεθνή δρώμενα (πολιτική, οικονομία, γεωπολιτική), με κύρια συνεργασία του αυτήν με το περιοδικό ''ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ''.  Σήμερα, ο Άγγελος Μάλφας είναι υποψήφιος μεταπτυχιακού τίτλου στον τομέα διεθνών σχέσεων και ευρωπαικών σπουδών στο παν/μιο του Bari, με ερευνητικό αντικείμενο τις βασικές αρχές της διεθνούς πολιτικής.

 

 

 

MICHALETOS IOANNIS // POLITICAL & SECURITY CONSULTANT // ATHENS

Ioannis Michaletos is an associate of the Institute for Defense & Security Analysis in Athens, Greece. He is a political and security consultant for the IHS Jane’s Information Group and a regular contributor for security issues for World Press, Serbianna, Balkanalysis and a host of other online journals. He frequently interviews & comments on such issues for the world media.He holds a BA in political science from the Essex University and an MSc in human resources management from the Luton-Bedford University.Mr. Michaletos leads the Southeast European office of the World Security Network Foundation, contributes to the BRIGHT magazine in issues of Balkan organized crime, and is a member of the FLARE network (European network of civil society against trans-national organized crime).His main interests are in the research and analysis of asymmetrical security threats in Southeastern Europe (organized crime networks, terrorism and extremism)His experience includes consultancy projects for security research organizations and corporations, focused mainly in the Balkans, Greece, the regional extremist networks and the trans-national illicit markets.

 

 

ΜΗΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ // ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ // ΑΘΗΝΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Τμήμα Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Ουαλίας (BScEcon. International Politics, Department of International Politics, University of Wales, Aberystwyth, 1998). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού Τίτλου στις Στρατηγικές Σπουδές του ίδιου πανεπιστημίου (MScEcon. Strategic Studies, Department of International Politics, University of Wales, Aberystwyth, 2000). Πραγματοποίησε την μεταπτυχιακή του διατριβή με θέμα "ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ: Ανάλυση των Επιπτώσεων της Διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στις Σχέσεις της Ρωσίας με τον Δυτικό Κόσμο" (NATO EXPANSION AND RUSSIA: An Analysis of the Implications of NATO Enlargement on the Relations of Russia with the Western World). Παρακολούθησε το σεμινάριο "Introduction to Corporate Security, Crisis Management and Business Intelligence" το οποίο διοργάνωσε η Ισραηλινή Ακαδημία Ασφαλείας (Israeli Security Academy) στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2008. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά ειδικού τύπου (άμυνας και εξωτερικής πλιτικής).

 

 

MΠΑΛΤΖΩΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ // ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ε.α. - ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ // ΑΘΗΝΑ

Γεννήθηκε στην Άρτα το 1954. Απεφοίτησε από την Στρατιωτικό Σχολή Ευελπίδων το 1976, ονομασθείς ανθυπολοχαγός Ιππικού–Τεθωρακισμένων (ΤΘ). Το 1979 προήχθη στον βαθμό του Υπιλάρχου (Υπλγός) , το 1983 στον βαθμό του Ιλάρχου (Λγος) , το 1988 σε Επίλαρχο (Τχης), το 1993 σε Αντισυνταγματάρχη, το 2001 σε Συνταγματάρχη, το 2005 σε Ταξίαρχο,  το 2006 αποστρατεύτηκε ως Υποστράτηγος, το δε ΣΑΓΕ τον προήγαγε σε Αντιστράτηγο. Υπηρέτησε στον Έβρο , στην Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην Δ. Ελλάδα και στο κέντρο,  σε όλες τις προβλεπόμενες θέσεις σε όλους τους βαθμούς, κατά βάση  σε μάχιμες θέσεις, καθώς  και σε θέσεις  επιτελούς: Ως κατώτερος Αξκος υπηρέτησε κατά βάση σε Μονάδες ΤΘ στα σύνορα της Ελλάδος (Έβρος και νησιά του Αν. Αιγαίου). Ως ανώτερος Αξιωματικός  τοποθετήθηκε: Το 1991 Διοικητής σε μονάδα εκστρατείας στην Ξάνθη και  το 1993 Διοικητής  σε μονάδα εκστρατείας στον Έβρο. Το 1993-94 ,  κατά την διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία, ως παρατηρητής και αξιωματικός επιχειρήσεων  της European Community Monitor Mission (ECMM τότε, τώρα EUMM)  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ζένιτσα της Κεντρικής  Βοσνίας και στο Κνιν της Κράινα. Το 1994-95  επιτελής στο ΓΕΣ , υπεύθυνος για θέματα στελεχών και δη για μεταθέσεις Αξκών. Το 1995 επελέγη απότον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο , ως Υπασπιστής Στρατού Ξηράς. Παρέμεινε στην θέση αυτή επί μία πενταετία έως το 2000, σύμβουλος και συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε θέματα Στρατού Ξηράς, τον οποίο συνόδευσε ως Υπασπιστής σε πλείστα  ταξίδια εσωτερικού και εξωτερικού.

Το 2000 τοποθετήθηκε από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ως Ακόλουθος Άμυνας (ΑΚΑΜ)  και Στρατιωτικός Ακόλουθος (ΣΑ) ΤΕΛ ΑΒΙΒ, στην Ελληνική  πρεσβεία στο Ισραήλ , κατά την διάρκεια της παλαιστινιακής ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ, όπου και παρέμεινε επί τρία χρόνια. Το 2003 , μετά τον επαναπατρισμό του , τοποθετήθηκε Επιτελάρχης  στην νήσο Σάμο στην εκεί Ταξιαρχία. Το 2004, τοποθετήθηκε Υποδιοικητής στην Ταξιαρχία της νήσου Χίου. Το 2006  αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Υποστρατήγου  και  κατόπιν με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικού Επιτελείου (ΣΑΓΕ), του απονεμήθηκε ο βαθμός του Αντιστρατήγου.

Αποφοίτησε από όλα τα προβλεπόμενα  Σχολεία του Όπλου των ΤΘ , καθώς και από διάφορα Σχολεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Απόφοιτος της Σχολής Τακτικών Πληροφοριών της Αριζόνα του στρατού  των ΗΠΑ, λαβών Πτυχίο Αξκου πληροφοριών, καθώς και απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου, λαβών Πτυχίο Επιτελούς και Αμυντικών Σπουδών. Είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Αμύνης, λαβών Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Αμυντικών και Στρατηγικών Σπουδών. Έχει λάβει όλα τα προβλεπόμενα μετάλλια και παράσημα των Ε.Δ. (συνολικά επτά) καθώς  και ηθικές αμοιβές. Ακόμη έχει τιμηθεί  και με τα ανώτερα μετάλλια έξη Ευρωπαϊκών κρατών, που δόθηκαν από τους Προέδρους αυτών (
Κύπρος, Πορτογαλία, Πολωνία, Εσθονία, Ε.Ε.)  και τον Βασιλέα της Σουηδίας. Του έχει ακόμη απονεμηθεί ο τίτλος (μετά διπλώματος) του Μικρού Σταυροφόρου του Παναγίου Τάφου από τον Μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης των συμμαθητών του, έχει εκλεγεί και είναι για τρίτη φορά Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Αξιωματικών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Τάξης 1976.

Μετά την αποστρατεία του, εργάστηκε επί δύο έτη σε εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας, ως διευθυντής συμβάσεων και υπεύθυνος για τον σχεδιασμό  του δορυφορικού στρατιωτικού προγράμματος MUSIS, στο οποίο συμμετείχε η Ελλάδα μαζί με 5 άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ως στρατιωτικός αναλυτής και γνώστης των θεμάτων της Μέσης Ανατολής και του Παλαιστινιακού αρθρογραφεί συχνά
για τα καυτά θέματα της Μέσης Ανατολής στον έντυπο τύπο (περιοδικό ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ιστοσελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, ΕΛΙΣΜΕ-www.elesme.gr, περιοδικό ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, εφημερίδες ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ και ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ),  και έχει εμφανιστεί αρκετές φορές σε τηλεοπτικά κανάλια. Μαζί με τον Δρ. Αθανάσιο Δρούγο είναι συνδιαχειριστής και υπεύθυνος της ιστοσελίδας γεωστρατηγικών αναλύσεων και ενημέρωσης   analystsforchange.org, όπου  αρθρογραφεί τακτικά (όλα τα άρθρα του είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα), όπως επίσης και  στην ιστοσελίδα drougos.gr

 

 

ΝΙΚΗΤΑΣ IΩΑΝΝΗΣ // ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ & ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ // ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Γιάννης Νικήτας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και απόφοιτος του ΝΑΤΟϊκού Σχολείου Αξιωματικών Εκπροσώπου Τύπου, καθώς και του Σχολείου Ασφαλείας Συνόρων (Πολυεθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης - Κιλκίς). Επιπροσθέτως, αποφοίτησε από το εργαστήριο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΝΤ1. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα διαλέξεων και σεμιναρίων στην σχολή Εθνικής Ασφάλειας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης. Είναι διαπιστευμένος δημοσιογράφος των υπουργείων Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, και εργάζεται στα περιοδικά ειδικού τύπου "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ", "ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ", στο Ευρωπαϊκό περιοδικό "TACTICAL NEWS MAGAZINE". Κατά την περίοδο 2010- 2012 αρθρογραφούσε στο περιοδικό "ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ". Είναι επίσης, αρθρογράφος και συνεργάτης της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ". Πραγματοποιεί διαλέξεις στο σωματείο "ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ" επι ιστορικών και γεωπολιτικών- αμυντικών θεμάτων. Ακόμα, είναι μέλος του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων, της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας για θέματα ναυτικής και θαλάσσιας ισχύος, ναυτικών εξοπλισμών και στρατηγικής, καθώς και ναυτικής τεχνολογίας στον τομέα των οπλικών συστημάτων.

Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ρεπορτάζ σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, παρακολουθώντας ασκήσεις και δραστηριότητες τις οποίες έχει παρουσιάσει μέσα από τις σελίδες των παραπάνω περιοδικών. Στο ενεργητικό του υπάρχουν πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και πονήματα για τα θέματα της εγκληματικότητας, της λαθρομετανάστευσης, της τρομοκρατίας, των ασύμμετρων απειλών και της δημόσιας τάξης γενικότερα. Επίσης, έχει δημοσιεύσει άρθρα επί αμυντικών θεμάτων με σκοπό την βελτίωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας.
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΠΥΡΟΣ // ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ // ΑΘΗΝΑ-ΣΟΦΙΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στο τμήμα Διεθνούς πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Σόφιας (1991-1995), ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις με ειδίκευση στις βαλκανικές χώρες και σε θέματα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (1996). Εν συνεχεία εκπόνησε Διδακτορική Διατριβή με θέμα ''Το Βαλκανικό Γεωπολιτικό περιβάλλον και τα Μειονοτικά προβλήματα στο τέλος του 20ου αιώνα'', στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Σόφιας St.Climent Ohridski.(1996-2002). Παραλλήλα την ίδια περίοδο εργάστηκε στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Σόφια ως επιτόπιο διοικητικό προσωπικό, εμβαθύνοντας περισσότερο στα θέματα των σύγχρονων Βαλκανικών εξελίξεων.

Στην επι μακρόν παραμονή του στη Βουλγαρία συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CSEES) στη Σόφια, ενώ επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνεργάστηκε με αντίστοιχα κέντρα μελετών της χώρας. Με το χώρο της δημοσιογραφίας εμπλέκεται το 2003, όπου συνεργάζεται ως δημοσιογράφος – τηλεπαρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός σε ΜΜΕ, αρχικά στην περιφέρεια, και αργότερα στην Αθήνα, καταλήγοντας το 2007 να ιδρύσει την Ν.Ρ.Α – Εκδοτική, εκδίδοντας την πρώτη Περιφερειακή free Press εφημερίδα με τίτλο “STEREA PRESS” στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στα ενδιαφέροντα του περικλείονται η ενασχόληση και ανάλυση πολιτικών και διεθνολογικών θεμάτων του ευρύτερου ευρωπαικού και βαλκανικού περιβάλλοντος, συμμετοχή σε συνδιασκέψεις και διεθνή σεμινάρια, ενώ έχει εκπονήσει σειρά μελετών και εισηγήσεων σχετικά με τις εθνοτικές και μειονοτικές καταστάσεις στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης ,αλλά και ζητημάτων με διμερές ενδιαφέρον για τις βαλκανικές Χώρες.

 

 

ΤΖΑΝΕΤΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ // ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ-ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ // ΑΘΗΝΑ

O Γρηγόρης Τζανέτος γεννήθηκε το 1958. Το 1981 έλαβε το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1994 του απενεμήθη ο διδακτορικός τίτλος (Ρh.D.) του Νομικού Τμήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον Τομέα των Διεθνών Σπουδών. Από το 1995 είναι Μέλος της Διεθνούς Κοινότητας Ανθρωπιστικού Δικαίου και Δικαίου του Πολέμου που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Κατά τα έτη 1993 και 1994 διετέλεσε Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος επί θεμάτων Πολιτικής και Διεθνούς Δικαίου στο Αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Αποστολής Παρατηρητών στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ΕCΜΜ), Headquarter Zagreb, Κροατία. Από το 1996-2001 διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για ευρωπαϊκά θέματα. Με την ιδιότητα αυτή διετέλεσε μέχρι το Δεκέμβριο 2001 Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Δυτικο-Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για θέματα Διεθνούς Δικαίου. Κατά τα έτη 1996 έως και 1998 υπήρξε εθνικός εκπρόσωπος στην Ομάδα Ειδικών Εμπειρογνωμόνων της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ad hoc Experts Group), WEU Council, Βρυξέλλες, ενώ κατά τα έτη 1998 έως 2000 διετέλεσε εθνικός εκπρόσωπος στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ για ζητήματα υποστήριξης ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με μέσα του ΝΑΤΟ, ΝΑC, Βρυξέλλες.

Κατά τα έτη 1999-2001 συμμετείχε σε ομάδες και επιτροπές της ΕΕ για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας (2ος Πυλώνας) ως μέλος της μικτής ελληνικής αντιπροσωπείας των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Κατά τα έτη 1999 έως και 2000 διετέλεσε Εισηγητής σε ζητήματα που αφορούσαν τις σχέσεις Ευρώπης-Αμερικής και ειδικότερα στο θέμα: "Ευρωπαϊκή Ταυτότητα Ασφάλειας και διατλαντικός δεσμός - ESDI and transatlantic link", στα Σεμινάρια της Σχολής Ανωτέρων Στελεχών του ΝΑΤΟ/SΗΑΡΕ, στο Oberammergau της Γερμανίας. Διετέλεσε επίσης Εισηγητής Σεμιναρίων Αμυντικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, με ειδικότερο θέμα "Οργάνωση και επιχειρησιακή χρήση των ενόπλων δυνάμεων στο πολιτικό, κοινωνικό και διεθνές περιβάλλον - structure and operational use of armed forces in a political, social and international framework", στο πλαίσιο προκεχωρημένων αμυντικών σπουδών, του σπουδαστικού κύκλου 00-2, του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αμυντικών Μελετών. Κατά τα έτη 1996 έως και 2001 συμμετείχε σε πολυάριθμα σεμινάρια εξωτερικού με θέμα την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.

 

 

ΦΡΙΤΖΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ // ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ // ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ὁ Ἰωάννης Φριτζαλᾶς γεννήθηκε στήν Ἀθήνα τόν Σεπτέμβριο τοῦ 1983. Εἶναι γεωπολιτικός & ἱστορικός ἀναλυτής, μέ σπουδές στό Τμῆμα Οἰκονομικῆς & Περιφερειακῆς Ἀναπτύξεως τοῦ Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικῶν & Πολιτικῶν Ἐπιστημῶν. Ἒχει παρακολουθήσει μία πληθώρα ἐξειδικευμένων ἐπιμορφωτικῶν προγραμμάτων σέ ζητήματα ἱστορίας, διεθνῶν σχέσεων, γεωπολιτικῆς, κοινωνιολογίας, γλωσσολογίας, φιλοσοφίας & ψυχολογίας. Ἀπό τό 2006 ἒχει ἀναπτύξει ἐρευνητική δραστηριότητα σέ πανελλήνιο ἐπίπεδο, ἡ ὁποία ἀφορᾶ τήν συλλογή & ἀξιολόγηση στοιχείων & πληροφοριῶν, σχετικῶν μέ: α) τήν ἀξιοποίηση & ἀνάδειξη τοῦ πολιτισμοῦ, τῆς λαογραφίας & ἐν γένει τοῦ πνευματικοῦ δυναμικοῦ τοῦ Ἑλληνισμοῦ ὡς παράγοντα γεωπολιτικῆς ἰσχυροποιήσεώς του β) τήν ἀνάδειξη τοῦ ἱστορικοῦ/πολιτιστικοῦ ὑποβάθρου & τῆς στρατηγικῆς σημασίας τῆς Θράκης & γ) τίς ἑλληνοτουρκικές σχέσεις. Τό ἐρευνητικό του ἒργο περιλαμβάνει, παράλληλα, τήν ἐξέταση τῆς μεθοδολογίας τῆς γενοκτονίας ἐν καιρῷ εἰρήνης.

Τό 2012 μετεγκατεστάθη στήν Κομοτηνή τοῦ Νομοῦ Ροδόπης, ὃπου, ὡς ἀπαύγασμα τοῦ ἐρευνητικοῦ του ἒργου, ἳδρυσε τόν Ἀπρίλιο τοῦ ἰδίου ἒτους τήν ἑταιρεία πολιτιστικῆς ἐκπαιδεύσεως (πνευματικό κέντρο), ὑπό τήν ὀνομασία: «Ἡ Κιβωτός τῆς Δόμνας Βιζβίζη», τήν ὁποία ἒκτοτε διευθύνει, παραδίδοντας παράλληλα σεμινάρια ἱστορίας/γεωπολιτικῆς, ὑπό τόν τίτλο «Στρατηγική Ἀγωγή», στόν χῶρο τοῦ κέντρου.
Εἶναι συνεργάτης τοῦ ΕΛ.Κ.Ε.ΔΑ. και μέλος τῆς «Ἐπιτροπῆς Ἐνημερώσεως ἐπί τῶν Ἐθνικῶν Θεμάτων», καθώς καί ὁ ἐν Θράκῃ ἐκπρόσωπός της. Ἀρθρογραφεῖ τακτικῶς τόσο στόν ἒντυπο («Ἀντιφωνητής», «Τό Χωνί», «Ἡ Ἑλλάδα Αὒριο» κ.α.) ὃσο καί στόν ἡλεκτρονικό τύπο (elkeda.gr, tourkikanea.gr, ethnikonthematon.blogspot.gr, infognomonpolitics.blogspot.gr, analystsforchange.org), ἐνῶ παραθέτει συχνά διαλέξεις τόσο σέ Ἑλλάδα & Κύπρο, ὃσο καί στό ἐξωτερικό, σχετικῶς μέ ζητήματα πού ἃπτονται τῆς ἐρευνητικῆς του δραστηριότητος. Εἶναι ἒγγαμος καί μοιράζει τόν χρόνο τῆς διαμονῆς του μεταξύ τῆς Κομοτηνῆς καί τῶν πομακικῶν χωριῶν τοῦ ὀρεινοῦ ὂγκου τῆς Ροδόπης.

 

ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ // ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ // ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία και κατάγεται από την κατεχόμενη σήμερα Φιλιά της Μόρφου. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση στην Νομική Αθηνών, καθώς και δημοσιογραφία. Από το 1985 εργάζεται ως δημοσιογράφος και διετέλεσε, μεταξύ άλλων, αρχισυντάκτης στην "ΣΗΜΕΡΙΝΗ'' της Λευκωσίας. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και του Δ.Σ. του Κυπριακού Πρακτορίου Ειδήσεων. Συνέγραψε τα βιβλία "Το ΟΧΙ της Κύπρου το 1940''(Power Publishing), ''Ες γην μπανανίαν Κύπρον'' (εκδ. Επιφανίου) και μέρος του επτάτομου συλλογικού έργου ''Πεθαίνοντας για την Ελευθερία'' (εκδ. Επιφανίου). Ο Κορνήλιος Χατηκώστας, από τους πολύ καλούς γνώστες του κυπριακού και των παρασκηνίων του, ζει στην Λευκωσία.

 

 

 

 

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Συνεργάτες