10.07.2017: ΑΥΤΟΣ ΚΡΑΤΗΣΕ ΟΡΘΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

Aποκαλυπτικές λεπτομέρειες από το Pronews, για το παρασκήνιο που οδήγησε σε ναυάγιο στις ελβετικές Άλπεις, και σώθηκε η Κύπρος: Ο Ερντογάν ήταν αυτός που πήρε την τελική απόφαση στη διάρκεια του δραματικού δείπνου, που τελείωσε στις 2 το πρωί (τοπική ώρα) της Παρασκευής, με την κατάρρευση των συνομιλιών, όταν κατάλαβε ότι η Ελλάδα δεν είχε πέσει στην παγίδα και ο Κοτζιάς δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει γη και ύδωρ στους Τούρκους. Όταν έγινε γνωστή η τουρκική απόφαση, οι παρευρισκόμενοι στο δείπνο πάγωσαν, καθώς είχαν προηγηθεί οι πολύ οδυνηρές υποχωρήσεις του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος παραχωρούσε στην Τουρκία δικαιώματα εις βάρος των συμφερόντων του κυπριακού λαού...

Πίστευαν ότι ο πικρός συμβιβασμός που πρότεινε ο Αναστασιάδης, ελπίζοντας ότι θα εξασφάλιζε τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, θα ανάγκαζε τους Τούρκους να δεχθούν τη συμφωνία για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Εκείνη τη στιγμή της κατάρρευσης ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς πήρε τον λόγο και είπε ότι ''...εύχεται να καθήσει φρόνιμα η Τουρκία και να μην προκαλέσει κρίσεις είτε στην κυπριακή ΑΟΖ, με αφορμή τις συζητήσεις της γαλλικής TOTAL, είτε στο Αιγαίο, ούτως ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την Ελλάδα μες στο καλοκαίρι''. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου είπε τότε στον Κοτζιά ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η Διάσκεψη με επιτυχία, τότε "το σκηνικό αλλάζει, διότι την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι γεωτρήσεις'' στην κυπριακή ΑΟΖ (οι παλιότεροι θυμήθηκαν το τελεσίγραφο του Αυγούστου του 1974, όταν και η Τουρκία προχώρησε στη δεύτερη εισβολή).

Ήταν μία καθαρή απειλή. Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας τού είπε, ενώπιον και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, ότι θα αποτελέσει εχθρική ενέργεια οποιαδήποτε τουρκική κίνηση εναντίον της Κύπρου.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε να αντιμετωπίσει περισσότερα και μεγαλύτερα θέματα από το κυπριακό, είχε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ωμά παραδέχθηκε στον Νίκο Κοτζιά και στον Νίκο Αναστασιάδη ότι τα τουρκικά στρατεύματα -τα οποία, όπως ωμά παραδέχθηκε, θα παραμείνουν στην Κύπρο και μετά τη λύση- θα χρησιμοποιηθούν εάν η Τουρκία θεωρήσει ότι κινδυνεύει έστω και ένας Τούρκος ή Τουρκοκύπριος. 

Γνώστης του παρασκηνίου είπε ότι ήταν μία από τις πιο δύσκολες στιγμές των διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησαν στις 28 Ιουνίου και κατέρρευσαν τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου. Ο λόγος της ανησυχίας του Κοτζιά ήταν μία άλλη συζήτηση που είχε με τον Τσαβούσογλου και αφορούσε τα ενεργειακά ζητήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ανύποπτο χρόνο, οι Βρετανοί, που παίζουν τον πιο βρώμικο ρόλο στο κυπριακό, ξεκίνησαν να μουρμουράνε για την ανάγκη να αναβάλει το ενεργειακό της πρόγραμμα η Κύπρος.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών αποφάσισαν να αγνοήσουν τις βρετανικές παρεμβάσεις, αν και ο κ. Κοτζιάς θέλησε να στείλει το μήνυμά του. Στράφηκε προς τον υπουργό Ευρώπης της Βρετανίας, σερ Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος επιχείρησε επίσης να φορτώσει ευθύνες στην Αθήνα και τη Λευκωσία για το αδιέξοδο, και του είπε: ''Αυτό που ανέφερες, θα το θυμάμαι για πάντα. Θα το θυμάμαι κατά τις συζητήσεις για το Brexit''. Στη συνέχεια, τηλεφώνησε στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών και του τόνισε μία-μία τις λέξεις: ''Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε δύο ψήφους στην Ε.Ε. Θα ήθελες να σου φερθούμε ανάλογα;''. Ο κ. Μπόρις Τζόνσον άφησε να εννοηθεί στον κ. Κοτζιά ότι οι θέσεις των πολιτικών διαφέρουν από αυτές των γραφειοκρατών.

Είναι σημαντικό ότι ο σερ Ντάνκαν με τους Τούρκους και τον κ. Αϊντα είχαν κανονίσει να φέρουν τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας για να υπογράψουν τη συμφωνία. Όταν το πληροφορήθηκε ο Κοτζιάς από τους Ελβετούς, συμφώνησε με τον Τζόνσον να μιλήσει ο Τσίπρας με την Τερέζα Μέι στο τηλέφωνο. Και έτσι οργανώθηκε από την Αθήνα το ''σκότωμα''της διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας άκουσε τα επιχειρήματα του Τσίπρα ότι ''δεν υπάρχει πρόοδος, γιατί να πάμε;'', και του απάντησε: ''Συμφωνώ, Αλέξη, δεν υπάρχει κανένας λόγος''.

Πλέον σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Ουδείς εμπιστεύεται τον Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ότι τα προβλήματά του με τους Κούρδους, μέσα στην Τουρκία, στη Συρία και το Ιράκ έχουν πολλαπλασιαστεί». Ηταν διάχυτη η εντύπωση στο Κρανς-Μοντάνα ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι ένα πληγωμένο θηρίο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει εναντίον των αδυνάτων.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μας μίλησε μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, ο Τσαβούσογλου, ο οποίος αμφισβητεί τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και τις καλές υπηρεσίες του γ.γ. του ΟΗΕ, παραπέμπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις του σε σχέδιο β', το οποίο εφαρμόζει η Τουρκία. Στη Λευκωσία και στην Αθήνα εκφράζουν φόβους ότι ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους και στη συνέχεια σε ενσωμάτωση με την Τουρκία. Σκέφτεται επίσης και την ''ταϊβανοποίηση'' των κατεχομένων ή μια στρατηγική συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας - ψευδοκράτους, η οποία θα συνιστά αναβάθμιση του οικονομικού πρωτοκόλλου που υπογράφουν κάθε λίγα χρόνια.

Εμείς εκτιμούμε την 100% πατριωτική στάση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στη διάσκεψη. Όπως ομολογούν πηγές και από τις δύο πλευρές, ο Κοτζιάς επέμενε μέχρι τέλους στον ΓΓ του ΟΗΕ: ''Η ελληνική πρόταση δεν αλλάζει. Θέλουμε κατάργηση των εγγυήσεων, τερματισμό των επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων. Να κάνετε το καθήκον σας και να προστατέψετε ένα κράτος-μέλος σας. Εσείς ο ίδιος, ως επικεφαλής του ΟΗΕ, έπρεπε να υποβάλετε αυτή την πρόταση''.

 

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Κυπριακό 10.07.2017: ΑΥΤΟΣ ΚΡΑΤΗΣΕ ΟΡΘΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!