30.07.2017: ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-FYROM ΕΝ ΟΨΕΙ ΝΑΤΟ

Τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, με νονό την Βουλγαρία; Ίσως όχι ουτοπικό σενάριο, αφού μετά την αποτυχία τους στο κυπριακό, τα γνωστά δυτικά κέντρα φλέγονται να κλείσουν το μακεδονικό, με την έννοια μιας εθνικής ελληνικής ήττας στο ζήτημα της ονομασίας της Fyrom. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ λοιπόν, αναφέρει σήμερα ότι η σταθερότητα στα Σκόπια και ο προσανατολισμός τους στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον της Βουλγαρίας. ''Προς το συμφέρον της Βουλγαρίας είναι στα Σκόπια να επικρατεί σταθερότητα, να είναι  μια ενωμένη ανεξάρτητη χώρα, με σαφή ευρωατλαντική προοπτική, με πολιτική προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών και  ακύρωση της αντιβουλγαρικής ρητορικής, όπως παρουσιάζεται εδώ και δεκαετίες''.

Με έναν σμπάρο δυό τρυγόνια, ο πονηρός Βούλγαρος πολιτικός. Και εκδούλευση στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και παραχωρήσεις σε αυτόν από τους ''Μακεδόνες'' των Σκοπίων, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να λένε εσχάτως πως δεν έχουν μειονότητα μέσα στη Βουλγαρία. Η ανάγκη γίνεται πλέον φιλοτιμία στα Σκόπια...

Τα παραπάνω ''λόγια αγάπης'' υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ σε απάντηση της επιστολής της προέδρου του αντιπολιτευτικού βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κορνηλίας Νίνοβα, αναφερόμενη στη συμφωνία για τις σχέσεις καλής γειτονίας με την πΓΔΜ, όπως ανακοίνωσε η βουλγαρική κυβέρνηση. Ο Μπορίσοφ, μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, για τη σύναψη της συμφωνίας σχέσεων καλής γειτονίας, πραγματοποιούνται εντατικά από το 2008 και ότι από τότε υπήρξαν 11 γύροι διαπραγματεύσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, και κατ’ επανάληψη η σύμβαση συζητήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ή πρωθυπουργών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο σκοπός της συμφωνίας είναι η επαναβεβαίωση της κοινής δήλωσης που υπεγράφη το 1999 από την κυβέρνηση του Ιβάν Κουστόφ,  οι δύο χώρες να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να επιβεβαιώσουν την πολιτική δέσμευσή μεταξύ τους στο έγγραφο.

Εκτιμούμε πως η Αθήνα οφείλει να κινηθεί γρήγορα και έξυπνα, προ παντός με αποφασιστικότητα. Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς θα κληθεί σύντομα να πει το δεύτερο ΟΧΙ, μετά από το Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας. Εμείς ως ελκεδα θυμίζουμε: Καμμία παραχώρηση στους Σλάβους των Σκοπίων, ούτε ονόματος ούτε χιλιοστού ελληνικής ιστορίας. Αν θέλουν ευρωατλαντική προοπτική, ας κάνουν την μεγάλη υποχώρηση, όπως με ''άνεση'' ήδη πράττουν προς τη Σόφια...

 

Add comment


Security code
Refresh

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home Άρθρα ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Βαλκάνια 30.07.2017: ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-FYROM ΕΝ ΟΨΕΙ ΝΑΤΟ