ΓΚΡΙΖΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

του Χρήστου Ιακώβου

Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών

Κατόπιν  επιθυμίας πολλών επισκεπτών της ιστοσελίδας μας, αναρτούμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του διευθυντή του ΚΥ.ΚΕ.Μ. Χρ. Ιακώβου στην πρόσφατη εκδήλωση του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. στη Λεμεσσό.

Σε επανάληψη του παρελθόντος οδηγούνται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για το θέμα του Αιγαίου, οι οποίες άρχισαν από τον περασμένο Ιανουάριο. Παρά τις προσπάθειες της Ελλαδικής κυβέρνησης να συντηρήσει έστω και τη διαδικασία, οι συζητήσεις εμπεριέχουν τον κίνδυνο εκτροπής και διολίσθησης σε διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης για το καθεστώς του Αιγαίου, θέση η οποία είναι πάγιος τακτικός στόχος της Τουρκίας.

 

Για την Ελλάδα το πρόβλημα του Αιγαίου περιορίζεται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας δηλαδή στο δικαίωμα εκμετάλλευσης του βυθού και του υπεδάφους του στο θαλάσσιο χώρο πέρα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και η διαδικασία που προτείνει είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία επιδιώκει πολιτική λύση, δηλαδή στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας πέρα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τη διμερή διαπραγμάτευση. Το κομβικό σημείο της Τουρκικής διεκδίκησης είναι ο ισχυρισμός ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου η οριοθέτησή της θα πρέπει να γίνει με βάση τη μέση γραμμή από βορρά προς νότο, μεταξύ τουρκικών παραλίων και των παραλίων της ηπειρωτικής Ελλάδος. Σε περίπτωση υιοθέτησης αυτής της λύσης συνεπάγεται ότι τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα περιβάλλονται από τουρκική υφαλοκρηπίδα με τις όποιες συνέπειες για την ασφάλειά τους. Επιπλέον, τέτοια εξέλιξη δημιουργεί ένα ντόμινο τουρκικών διεκδικήσεων, όπως χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατιωτικοποίηση.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

Οι «επίμονα συνεχιζόμενες» εθνοτικές εντάσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε χτες σε επιστολή του προς τη Γερουσία για την κατάσταση σε Βαλκάνια και Καύκασο ο διευθυντής της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (ΝSA) Ντένις Μπλερ.
Ο ίδιος επικαλέστηκε τις εντάσεις μεταξύ μουσουλμάνων, Σέρβων και Κροατών της Βοσνίας «που παρεμποδίζουν την πολιτική διαδικασία» ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια των Σερβοβόσνιων να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία. Αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο είπε πως η διατήρηση των εντάσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του προτεκτοράτου «επιβάλλουν τη διατήρηση της σταθερότητας απ' τις ΗΠΑ και την ΕΕ». Τέλος, ο Αμερικανός αξιωματούχος παρατήρησε ότι η Ρωσία προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή της στα Βαλκάνια με συνέπεια τη διακύβευση της σημερινής κατάστασης των σχέσεων Ουάσιγκτον - Μόσχας.

KYΠΡΟΣ: ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Η ΘΕΑΤΡΟ;

του Δημ. Κωνσταντακόπουλου

Στη Λευκωσία βρίσκεται  ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Μόνο που σημαντικά ερωτηματικά εγείρονται για μια διαδικασία «λύσης του κυπριακού», που, όπως και η προηγούμενη (1999-2002, επί κυβερνήσεων Κληρίδη-Σημίτη), πιθανώς εξελίσσεται σε προσπάθεια εξαπάτησης του κυπριακού λαού.

Τότε, το σχέδιο Ανάν ήταν το (περίπου) αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων Κληρίδη-Ντενκτάς και Παπανδρέου-Τζεμ, που εδόθη στον Ανάν για λόγους προστασίας των αυτουργών του και αυξημένου κύρους επί των ατυχών Κυπρίων πολιτών (ατυχών γιατί δεν είναι πολύ σύνηθες, διαδοχικές ηγεσίες του κράτους στο οποίο ζεις να θέλουν να το διαλύσουν, πρόκειται μάλλον περί παγκοσμίου πρωτοτυπίας!)

ΤΟΣΟ ΙΔΙΟΙ, ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ...

                                                                        
Ο λόγος για τον Ομπάμα και τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Πολλά είναι τα κοινά και άλλες τόσες οι διαφορές ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον ακτιβιστή Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το σίγουρο είναι ότι τελικά ο Ομπάμα δεν φαίνεται να εκπληρώνει το όραμα του Κινγκ. Δημοσκοπήσεις έδειξαν την απογοήτευση του αμερικανικού λαού όσον αφορά στις ενέργειες του Ομπάμα για αντιρατσιστική πολιτική.

Η 18η Ιανουαρίου ήταν μέρα γιορτής στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ήταν η επίσημη ημέρα εορτασμού της μνήμης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του ριζοσπάστη ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Με Αφροαμερικανό Πρόεδρο στο Λευκό Οίκο, η φετινή ημέρα μνήμης αναπόφευκτα ήταν διαφορετική απ' όλες τις προηγούμενες. Κι αυτό επειδή σήμερα, σαράντα δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Κινγκ, το '68, όλα "δείχνουν'' ότι το όραμά του για μια κοινωνία ειρήνης και ισότητας πραγματοποιήθηκε επιτέλους στις ΗΠΑ με τον Μπαράκ Ομπάμα.

ΚΥΠΡΟΣ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ "ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΗΕ''

Οι εξελίξεις στο κυπριακό φαίνεται πως επιταχύνονται, με πλήρη ενεργοποίηση του βρετανικού παράγοντα και προπορευόμενο τον ΟΗΕ. Το συμπυκνωμένο πλην σαφές κείμενο του πάντα καλά πληροφορημένου Μιχάλη Ιγνατίου (''ΗΜΕΡΗΣΙΑ'', 26 Ιαν.), καταδεικνύει τα παραπάνω αλλά και την (για μια ακόμη φορά) απουσία της Αθήνας. Όπως επισημαίνεται, ο κ. Ντάουνερ έχει σκαρφιστεί να στήσει αυτό που στη διπλωματική γλώσσα ονομάζουν «συνάντηση κορυφής» στοχεύοντας αρχικά σε μία άτυπη συμφωνία.Το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. θεωρεί πως θα έπρεπε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Η Ελλάδα, παρά την οικονομική της καχεξία, δεν μπορεί να απέχει από τεκταινόμενα που αφορούν το μέλλον του 1/10 του Ελληνισμού αλλά και την ό,ποια μελλοντική γεωστρατηγική παρουσία της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μπορεί να λοιδωρεί όπου πάει και όπου σταθεί τον Αλβάρο ντε Σότο, αλλά μέχρι τώρα δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από τον προκάτοχό του. Επαναλαμβάνει τα λάθη του, που οδήγησαν στην ταπείνωση του προηγούμενου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και ακολουθεί την λανθασμένη οδό της ομάδας ντε Σότο.

14.09.2017: Ο ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΠΗΓΗ: ΤasTV/Πέλλα)
27.09.2017: Ο Καθηγ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
You are here: Home